Gamla frågor & svar

Nedan är alla collegerelaterade frågor och svar som publicerats på bloggen mellan juli 2010 och april 2013. Om du har en egen fråga kan du ställa den här.

220 kommentarer:

  1. Jag läste någonstans att man får ett studentvisum genom det college man söker till/blir antagen på och att transfer sedan är omöjligt med det visumet. Måste man söka nytt visum varje gång man byter skola?

    SvaraRadera
  2. Ja det måste man. Fast det hjälper den nya skolan till med. Så fort du blivit antagen som transfer student får du nya papper från den nya skolan som du måste ta till Amerikanska ambassaden för att få ditt visum. Alltså är det inget du behöver tänka på förrän du väl bestämt dig för att göra en transfer och kommit in på den skolan.

    SvaraRadera
  3. Hej, jag funderar starkt på att sticka till Santa Barbara efter gymnasiet och gå college. Skulle därför vilja prata med någon som varit där och har erfarenhet av stället och kanske kan hjälpa mig lite på traven? Skulle uppskattas otroligt mycket om jag kunde få din mail? :) Förresten, jättebra blogg!

    SvaraRadera
  4. Jag kommenterade på din blogg, så nu är det bara att fråga på! :)

    SvaraRadera
  5. Grym blogg! Skönt med någon som har erfarenhet. Jag skulle vilja spela collagefotboll, finns det fler stipendier att söka för det tror du?
    MVH Anna

    SvaraRadera
  6. Det finns definitivt fler stipendier inom sport än inom andra områden. En del skolor tar in och ger stipendier till elever som är bra inom en sport och som vill hålla på med den sporten på skolan. Det kan vara bra att fråga fotbollscoacherna på olika skolor i USA innan du bestämmer vilken skola du vill gå på, så vet du vad som gäller. Om du tänkte gå på SBCC så måste du antagligen börja i skolans fotbollslag innan du kan söka stipendier. Menar du amerikansk fotboll (football) eller det som amerikanerna kallar för soccer?

    Här är en länk till en tjej som fick stipendier inom track and field: http://sarahgustavsson.blogspot.com/ Hon kanske kan svara på din fråga bättre än jag kan :)

    SvaraRadera
  7. Hej! vad kostar det att studera på UC Berkely och UCLA? :) jag är taggad på att ansöka där efter gymnasiet, men vet inte om det kommer bli alldeles för dyrt eller så.. :/

    SvaraRadera
  8. Donna:

    Det kan förändras lite från år till år, men för läsåret 2011-2012 beräknar UCLA att det kostar $55000 för en internationell student, alltså runt 360000 kr per år. I den summan ingår skolavgifter ($35750), hyra, mat, flygresor m.m. Berkeley kostar ungefär lika mycket.

    Kolla universitetens hemsidor för mer detaljer:
    UCLA
    UC Berkeley (från 2009-2010)

    Jag skrev även om detta här :)

    SvaraRadera
  9. Hej, mycket bra blogg. Tack!
    Jag undrar skriver man ett ex-jobb i slutet av sin fyra-åriga studietid i USA?
    Mvh Thomas

    SvaraRadera
  10. Hej Thomas! Tack så mycket! Vad jag har förstått efter att ha pratat med några vänner är att det beror på vilket ämne man läser. Vissa majors kräver en s.k. "thesis", andra inte. Hoppas det hjälpte!

    SvaraRadera
  11. För att vara lite mer specifik: Jag frågade en kompis som pluggar ekonomi på UC Berkeley och hon behöver inte skriva någon thesis! :)

    SvaraRadera
  12. Hej Lina! Jag hittade din blogg genom en slump och den är väldigt bra! Jag ska börja 2an i gymnasiet nu till hösten och jag planerar att åka till santa monica efter studenten för 2 årig och sen antingen åka hem eller fortsätta på universitet 2 år, måste man ha bestämt det på en gång. Jag vill bli fotograf och vill läsa kurser som har med det att göra. Måste man läsa en massa kurser som inte har med ämnet att göra "bara för sakens skull" eller kan man välja helt fritt? När måste man senast ansöka om man ska få åka direkt (hösten terminen då så man har "sommarlov) efter studenten? Svara gärna på min blogg!

    /Isabelle

    SvaraRadera
  13. Hej! Kul att du hittade min blogg! Santa Monica är jättefint! Jag känner flera som pluggar/har pluggat där. Jag antar det är Santa Monica College du menar?

    Nej, du måste inte ha bestämt det från början. Jag visste inte heller hur jag länge jag ville stanna i USA när jag åkte, och det var inga problem.

    Vilka kurser du måste läsa beror lite på vilken typ av examen/certifikat du vill ha. Om du vill ha en Associate Degree så måste du ta kurser både inom ditt huvudämne/major och så kallad General Education (alltså kurser utöver ditt major). Detta gäller även om du vill söka vidare till amerikanskt universitet. Om du vill söka till ett universitet inom University of California (tex UCLA och Berkeley) finns en särskild plan som heter IGETC, som visar vilka General Education-kurser du måste ta. Men det går ändå att välja ganska mycket själv. Till exempel måste man läsa en kurs inom Social Sciences, men det är upp till dig om du vill läsa sociologi, psykologi, politik osv. Vill du däremot ha en Certificate of Acheivement behöver du inte ta kurser som inte har med ämnet att göra. Sen går det såklart också att bara plugga fritt och välja endast de kurser som intresserar dig, om du inte vill ha någon särskild examen. Mitt tips är att börja med fotografikurser, men att välja de som kan passa in på en examen, så får du lite tid att bestämma dig. Här ser du mer detaljerat vilka krav SMC har för olika examina: http://www.smc.edu/apps/comm.asp?Q=26 (se General Education Patterns och Areas of Study)

    För höstterminen 2011 var deadline för ansökan 15 juni samma år, så jag kan tänka mig att det är ungefär vid samma tidpunkt när du ska söka. Dock rekommenderar jag att söka tidigare under våren i 3:an så att du har gott om tid att fixa visum och sånt. Man brukar nämligen få antagningsbeskedet relativt snabbt.

    SvaraRadera
  14. Hej Lina! jag är intresserad av att veta vilka kurser som har stor betydelse för att söka till ett Collage, är det kärnämnena inklusive svenska? eller går de efter meritvärdet på mitt slutgiltiga gymnasiebetyg? det här börjar göra mig galen när man knappt kan hitta någon information i sverige om att studera utomlands. jag har tänkt att studera ekonomi och jag har bokat sat provet i stockholm den första oktober, så jag är snart påväg :D /förhoppningsvis.
    jag går en media utbildning just nu, börjar sista året. jag har ett gäng betyg som jag ska försöka få upp innan jag skickar in min applikation i november. tacksam för svar!

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
  15. Hej Marcus!

    Bra fråga. Det beror lite på vilket college du söker till. Community colleges brukar inte titta så mycket på vilka kurser man läst, utan det som har betydelse är att man har ett slutbetyg från gymnasiet. Har du en gymnasieutbildning som är godkänd i Sverige så brukar det räcka. En skola som SBCC antar faktiskt alla som söker.

    Söker du till en mer konkurrensbetonad skola som UCLA så är de lite petigare. Då vill de se att du har valt så svåra kurser som möjligt och att du verkligen har engagerat dig i skolan. Men även i det fallet är det sällan endast själva kurserna som avgör. De vet ju inte vad Matte C eller Naturkunskap A är för något och de kommer inte precis sitta och analysera exakt kursinnehåll. Men att ha högt meritvärde skadar aldrig! Bra att du även tar SAT.

    Hoppas det gav lite klarhet. Hör av dig igen om du vill veta mer!

    SvaraRadera
  16. Hej Lina!

    Superbra blogg till att börja med.

    Jag är jättenyfiken på hur det är med betyg och så. Läste någonstans att du har fått A i alla ämnen, är det mycket som krävs? Om du jämför med svenska betygsystemet. Lite nojjig inför hur pass svårt det kommer bli att plugga på engelska. Gick internationell skola när jag var rätt mycket yngre och minns det som väldigt intensivt och svårt rent prestationsmässigt. Jag vill otroligt gärna läsa på engleska så det är inte, vill mest inte göra mig själv en otjänst genom att göra det svårare än vad det behöver vara dvs. ta csn lån för att läsa utomlands om jag känner att det blir för mycket. Oavsett, tack för jätte många bra tips!

    Sophia

    SvaraRadera
  17. Hej Sophia!

    Kul att du fått hjälp av min blogg!

    Grejen med att plugga i USA är att du kan bestämma ganska mycket själv hur svårt eller lätt du vill ha det. Du väljer själv vilka kurser du vill ta och hur många kurser du vill ta per termin. Själv är jag en sån som gillar att ha mycket att göra i skolan och därför valde jag kurser som krävde lite mer. Det är alltså ganska svårt att säga exakt hur tufft college är, för det beror på så många olika saker: vad man är van vid, vilket ämne man läser osv.

    Vad gäller själva betygen brukar varje kurs vara uppbyggd så att man har två eller tre prov per termin, plus några hemuppgifter/uppsatser. Betyget man får i slutändan avgörs av hur många poäng man samlat på sig från dessa moment. För att få ett A krävs ca 90% av poängen, B 80%, C 70% osv.

    Jag tror inte att du behöver oroa dig över att inte klara av det. En av de stora fördelarna med college är att man får mycket uppmärksamhet av lärarna, som brukar vara väldigt pigga på att hjälpa en. Dessutom finns tutors (handledare) som man kan gå till utanför lektionstid ifall man har frågor eller vill ha allmänna tips i kursen. Så även om man skulle tycka att en viss kurs är tuff, finns alla möjligheter för att lyckas!

    Jag hoppas att det svarade på din fråga. Annars får du jättegärna höra av dig per mail så kan jag berätta mer!

    SvaraRadera
  18. Tack, ja det hjälpte absolut! :) Tre djupa andetag och sedan söka in anar jag! :) tack igen.

    SvaraRadera
  19. Hej! Jag har tänkt att plugga i USA direkt efter gymnasiet och har sökt via AVISTA men dom säger att det krävs ett gymnasiebetyg, betyder det att jag inte kan söka in till skolan nu och måste ansöka EFTER gymnasiet? Eller kan jag ansöka nu och skicka in Gymnasiebetygen senare?
    Jag vill verkligen börja där efter terminen men kvinnan i avista sa att man måste söka efter man fått sina betyg, hur ska jag då hinna fixa Visum, CSN osv osv?
    Snälla hjälp! kan jag ansöka nu, alltså om jag tar studenten i juni? Läste i en blogg att en tjej blev antagen trots att hon fortfarande gick i gymnasiet, är jätteförvirrad!
    MVH
    Marie

    SvaraRadera
  20. Hej Marie!

    Det är klart att du måste kunna ansöka redan nu! Jag sökte själv till SBCC innan jag tagit studenten och jag vet många andra som gjorde likadant. Många universitet har till och med sin ansökningsdeadline på hösten, då alla amerikaner fortfarande går på high school. Om jag var du skulle jag prata med AVISTA igen eller maila direkt till ditt college och fråga vilka dokument du ska skicka när.

    Hoppas det hjälpte. Hör av dig igen om du undrar något mer! Lycka till!

    SvaraRadera
  21. Men kan jag bli intagen till skolan innan studenten då?
    Tack så mycket för svaret!!

    Sjukt bra blogg btw.. Mycket info osv för förvirrade människor ;)

    SvaraRadera
  22. Ja det kan du. Jag fick till exempel mitt antagningsbesked samma dag som jag tog studenten, och då hade jag ju inte hunnit få något slutbetyg. ;)

    Tack så mycket! Kul att du uppskattar den.

    SvaraRadera
  23. Okej men måste jag söka med höstterminens betyg(alltså i jan?) eller kan jag ansöka nu utan några gymnasiebetyg som helst?

    SvaraRadera
  24. Jag tror att du kan söka redan nu, alltså innan du har höstterminens betyg. I så fall kan du skicka betygen du har fått från de tidigare terminerna. Men om jag var du skulle jag ändå maila ditt college och fråga. De brukar vara väldigt snabba och trevliga på mail och de kan nog ge ett bättre svar än jag kan!

    SvaraRadera
  25. Hej! Jag undrar om du vet hur University of California Santa Barbara är i jämfört med city college där du gick. Tror du att man missar en del av upplevelsen om man inte bor på ett campus i skolan? Om man bara ska åka en termin rekommenderar du att åka på vårterminen eller höstterminen? Bra blogg!

    SvaraRadera
  26. Hej igen! Förlåt för så himla många frågor men alltså, men min kusins kusin åkte till sbcc i 2 år och hon sa att när hon skulle åka tillbaka till usa efter sommarlovet efter ett helt år där borta fick hon inte komma in i landet eftersom de(tullpoliserna?) ville se pengarna på hennes konto som hon skulle betala för andra året i SBCC så hennes mamma fick ta ett lån på över 100.000:- för att sätta in dem på hennes konto så att hon fick komma in i landet.

    Jag är livrädd att det ska hända mig.
    Har nåt liknande hänt dig eller har tu tips om hur man ska göra?
    Tack så mycket för att svar!
    marie

    SvaraRadera
  27. Anna:

    University of California, Santa Barbara (UCSB) jämfört med Santa Barbara City College (SBCC):

    För det första är SBCC betydligt billigare än UCSB. Jämför 18000 dollar/läsår med 50000 dollar/läsår. För det andra använder SBCC och UCSB olika terminssystem. SBCC har två terminer per läsår (fall semester och spring semester) medan UCSB har tre terminer per läsår (fall quarter, winter quarter och spring quarter). Båda har även en frivillig sommartermin. I slutändan blir antalet studieveckor ungefär detsamma, men i quarter-systemet går kurserna fortare framåt eftersom terminerna är kortare.

    Jag har ju själv inte gått på UCSB så jag kan inte göra en rättvis jämförelse, men personalen på SBCC brukade säga att community colleges har bättre lärare än universitet, eftersom lärarna på ett community college endast är där för att undervisa. På ett universitet som UCSB bedrivs mycket forskning och vissa av lärarna kanske egentligen är där för att forska, men måste undervisa vid sidan om. Som sagt kommer denna info från personalen på SBCC, så man ska nog ta det med en nypa salt. Man kan ju argumentera åt andra hållet också och säga att det är en fördel att ha föreläsare som forskar och därmed är väldigt insatta inom sitt område. Både SBCC och UCSB har i alla fall väldigt bra rykte och jag tror att undervisningen är bra på båda.

    Vad gäller den sociala biten och aktiviteter utanför skolan tror jag att SBCC och UCSB är ganska lika. Många SBCC-studenter bor dessutom i Isla Vista, studentområdet som ligger vid UCSB, så alla studenter festar och umgås med varandra, oavsett vilken skola man går på. SBCC har dock inga fraternities/sororities, men båda skolorna har klubbar och föreningar som man kan gå med i.

    Boende:
    Nej, jag tror inte man missar en del av upplevelsen om man inte bor på campus. Det är faktiskt många som väljer att inte göra det. Ofta går man ihop med ett gäng andra studenter och delar en lägenhet tillsammans, så man får ändå den där ”roommate”-erfarenheten. På SBCC finns inte ens något campusboende.

    Vårtermin eller hösttermin:
    Personligen tyckte jag det var kul att börja på höstterminen, eftersom de flesta nya studenter börjar då. Vi hade väldigt mycket välkomstaktiviteter på skolan, så man hittade snabbt nya vänner. Men jag känner många som åkt på våren också, och de tyckte inte att det var en nackdel!

    Hoppas att det svarade på dina frågor. Hör av dig igen om du undrar något mer. Lycka till!

    SvaraRadera
  28. Marie:
    Det är bara att fråga på!:)

    Oj, vad jobbigt för henne! Jag har aldrig hört talas om att någon stoppas av just den anledningen. Men jag vet folk som stoppats av andra anledningar. Jag fick själv sitta i ett väntrum på Los Angeles flygplats på grund av att signaturen på mitt I-20 formulär (som hör till visumet) var ett år för gammal. Varje gång man lämnar USA måste man nämligen be någon på skolan att skriva på pappret, men hon som gjorde det åt mig skrev fel datum, så att det blev 2008 istället för 2009. Jag upptäckte inte detta förrän jag skulle tillbaka till SBCC efter att jag varit i Sverige över sommaren, och självklart blev jag stoppad. Jag vet inte riktigt vad de gjorde under tiden som jag satt och väntade (det var söndag kväll, så de kunde inte precis ringa till SBCC och kontrollera), men slutligen gav de tillbaka mina papper och sa att jag fick komma in i alla fall.

    Vad man lär sig av detta är att de är verkligen strikta och släpper inte in någon som inte har alla nödvändiga dokument med sig. Men jag förstår inte riktigt varför de inte ville släppa in henne som du känner. Det är sant att man måste visa att man kan betala, men jag har aldrig behövt göra det mer än en gång – första gången jag åkte in i USA. Då ville de titta på alla möjliga papper, men när de såg att jag hade allt släppte de förbi mig och det var inget mer med det.

    Mängder av människor åker till USA varje år, så du behöver ju inte gå runt och oroa dig för att bli fast på flygplatsen. Allt du kan göra är att se till att du har med dig alla nödvändiga dokument – pass, visum, returbiljett osv. Info om detta brukar man få i pappren som hör till visumet. Jag tror att även SBCC och flygplatsen/flygbolaget har bra info. Läs igenom den noga och följ instruktionerna, så borde du inte åka på problem.

    Förresten, även när man söker till SBCC måste man ha ett intyg på att man kan betala. Det finns en särskild blankett för detta som man kan beställa på CSN:s hemsida. Intyget visar att du har rätt att få studiemedel. Man behöver alltså inte ha pengarna på kontot, utan intyget från CSN räcker.

    PS. Jag skrev ett inlägg om flygresan då jag blev stoppad här.

    SvaraRadera
  29. Hej !
    Jag går i tvåan på gymnasiet & i höst ska jag vara utbytesstudent ett år i Australien för att att sen gå mitt sista gymnasieår i Sverige igen,
    Men jag vill verkligen verkligen läsa på college/universitet efter gymnasiet ,
    Men om man läser en ca 4 årig utbildning i USA får man en liknande utbildning som man hade fått i Sverige under den tiden då?
    Om man inte har pengar att finansiera , hur sk mm gå till väga?
    Finns det något bra stipendie i Sverige eller ska man leta i USA / australien?
    För för mig spelar det inte roll var jag hamnar men vill verkligen läsa på college/university!
    Tack för svar !
    /Emma

    SvaraRadera
  30. Hej Emma! Vad roligt att åka till Australien ett år!

    En 4-årig utbildning i USA leder till en Bachelor Degree, vilket motsvarar en svensk kandidatexamen. Dock kan det ta mindre eller mer än 4 år, beroende på hur många kurser du läser per termin. I Sverige behöver du 180 högskolepoäng för att kunna ta ut en kandidat, vilket blir ungefär tre år. Så tidsmässigt tar det lite längre att få en Bachelor i USA än att få dess motsvarighet i Sverige. För att veta mer exakt vad som motsvarar vad måste man kolla vilka kurser som ingår i respektive utbildning.

    Du kan få bidrag, lån och merkostnadslån från CSN. Läs på deras hemsida för mer info. Stipendier är svåra att få i Sverige på undergraduate-nivå (undergraduate = grundnivå = den nivå du läser på innan du har en Bachelor/kandidat). I USA är det lättare, särskilt om du söker till en privatskola. Läs på skolornas hemsidor vad som gäller för internationella studenter. Vissa ger gärna ut stipendier, andra inte. Ett annat sätt att få ner kostnaderna är att gå på ett community college de första två åren och sedan göra en s.k. transfer till ett 4-årigt universitet.

    Jag hoppas att det svarade på dina frågor. Lycka till med allt!

    SvaraRadera
  31. Hej jag tänkte bli doctor tex (hjärtläkare,hjärnläkare osv) måste jag gå på speciel college då? Och vad måste mitt betyg vara för att få ett stipendium och går jag gratis på college då?

    SvaraRadera
  32. Anonym: Det finns ingen speciell väg till att bli läkare i USA, inte på samma sätt som man måste gå läkarprogrammet om man vill bli läkare i Sverige. En del går på community college i två år och byter sedan över till större universitet innan de till sist söker till medical school.

    Det finns inte heller någon speciell regel som säger att du måste ha ett visst betyg för att få stipendier. Vissa stipendier söker man genom att skriva en uppsats, andra är baserade på var man kommer ifrån eller vad man har för olika meriter. Det är sällan bara betygen som spelar in.

    Hur stort stipendium man kan få varierar också. Vissa stipendier är på hundra dollar, andra är på flera tusen. Som internationell student är det dock väldigt ovanligt att man får hela skolkostnaden betalad. Faktum är att man ska vara glad om man får något överhuvudtaget!

    SvaraRadera
  33. Tja!

    Schysst att du tar dig tid att svara pa allas fragor!

    Nagra fran mig:

    1. Stammer det att det ar sjukt mkt svenskar pa SBCC? Jag vill garna aka till usa och plugga ett par ar, 4 blir nog lite val dyrt, men vill inte blanda mig FOR mkt med svenskar. Sen sager du att alla blir antagna, hur serios ar utbildningen? Aven om man vill festa och sa kanna det ju dumt att kasta ivag sa hoga avgifter..

    2. Om jag laser en associate, alltsa 2 ar, kan jag tiillgodorrakna mig dessa om jag pluggar vidare i sverige?

    Bor i australien for tillfallet darfor skummt tangentbord :) tack pa forhand!

    SvaraRadera
  34. Hej Johan!

    Härligt med Australien! Jag har alltid velat åka dit.

    Svar på dina frågor:

    1. Ja det är väldigt många svenskar på SBCC. När jag kom dit fick jag höra att det var några hundra (av ca 17 000 studenter) och att det blev fler och fler med åren. Ibland är det kul att kunna snacka med några "av sin egen sort", samtidigt som jag också kände som du - man åker ju inte till USA bara för att umgås med svenskar! Många svenskar pluggar dock business eller marknadsföring, vilket jag inte gjorde, så jag märkte inte av det så mkt.

    I princip alla blir antagna, men alla betalar ju också för sin utbildning. Personligen tyckte jag att utbildningen var väldigt bra! Jämfört med universitetet i Sverige är SBCC mycket bättre. Självklart beror det på vilket program man läser, men jag upplevde i alla fall att man blev sedd på ett helt annat sätt i USA. Man får mer individuell handledning därborta, mer tid och uppmärksamhet av läraren. Och så väljer man fritt vilka kurser man vill läsa, så man kan plugga precis så mycket eller så lite man vill. När man säger att alla blir antagna ska man också tänka på att SBCC erbjuder ESL och mattekurser på ganska låg nivå för de som inte kommit upp till collegenivå. Så bara för att alla blir antagna betyder det inte att du kommer gå i samma klass som 100 pers som fått IG i alla ämnen. Tvärtom har SBCC väldigt många studenter som efter 2 år byter över till UCLA och Berkeley, vilket säger ganska mycket om möjligheterna man har på SBCC.

    2. Ja det kan du, åtminstone om du läser fristående kurser i Sverige och bara vill räkna in själva kurspoängen i en kandidatexamen. Man brukar räkna 1 college credit (enligt SBCC:s semester-system) = 2 högskolepoäng. För att kunna tillgodoräkna särskilda kurser måste du kolla att de amerikanska överensstämmer med de svenska, vilket är lite krångligare. Jag har just hållit på med detta i Sverige, och jag verkar kunna tillgodoräkna mig alla mina college credits från SBCC (hoppas, hoppas ;) ). Du kan däremot inte söka in till en svensk utbildning med dina amerikanska poäng, utan då är det bara gymnasiebetyg, högskoleprov etc som räknas.

    Hoppas du har det skönt i Australien. Hör av dig igen om du undrar nåt mer!

    SvaraRadera
  35. Saga, zaga-s96@hotmail.com3 januari 2012 kl. 10:25

    Hej jag har några frågor angående college.
    Jag är väldigt intresserad av att börja på columbia university i new york efter att ha tagit studenten här i Sverige. Är det klokt att gå där om man inte vet vad man vill jobba med? För jag vill nog främst bara gå där för att det ger en bra utbildning och jag har möjlighet till ett riktigt bra jobb. Kan man börja på college ett år senare eller måste man göra det direkt efter gymnasiet?
    Hur bor man på columbia? Om jag vill ha en egen lägenhet som jag fixar helt själv i nyc, har jag tillåtelse till det? Hur mycket kostar det att gå på columbia per år? Om man skulle tröttna eller exempelvis få ett bra jobb eller kanske gifta sig ja jag vet inte, kan man då hoppa av efter typ 2 år? Är hela college resan förgäves då? Lönar det sig på ett cv att ha gått "1 år på amerikanskt college"? Enormt tacksam för svar på alla mina frågor hihi, allra helst på mejl.

    SvaraRadera
  36. hej där, intressant blogg... den som gett mig mest klarhet i ett par frågor hittills. Jag har själv under en veckas tid funderat starkt på studier på SMC,( där jag kommer in)hörde dock att santa barbra är snäppet bättre och finare. Jag har varit i kontakt med blueberry, och har undrat över precis samma sak som Johans fråga 2, kan man tillgodoräkna sig kurserna hemma, för på högskoleverkets hemsida står det att dom endast "prövar" eller omskriver, vad man nu ska säga.. bachelor- utbildningar dvs. 4 år.
    Jag ser att du själv hade bachelor i tankarna men att kostnaden gör det mer eller mindre omöjligt. jag har precis tänk på samma sak. Säg att jag skulle vilja läsa business associate degree, 2 år. skulle jag kunna tillgodoräkna delar av utbildningen när jag kommer hem för att läsa på universitet? isåfall kanske det är bättre att bara läsa study abroad i 1 år. Hade ändå tankar på en yrkesutbildning här hemma, verkar som att UCLA ( universitet) ändå kommer vara näst intill omöjligt.. mvh Rosanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Svår fråga. Jag förstår att du tvekar. Ja, du kan tillgodoräkna dig kurser från USA, men du har ingen garanti när du börjar på utbildningen i USA att universitetet i Sverige kommer att tycka att dina kurser överensstämmer med de som ingår i den svenska utbildningen. Osmidig formulering, men jag hoppas du förstår vad jag menar. Om du däremot gör ett års utbyte så vet du redan från början att kurserna kommer att räknas in i din svenska utbildning, eftersom du får hjälp med detta via det svenska universitetet.

      Jag vet inte riktigt vad mer jag ska säga, det är ju ditt val. Men om du ändå har kollat in en specifik utbildning i Sverige som du tror att du vill gå, kanske utbytesstudier är ett bra alternativ. Anledningen att jag inte gjorde det var att jag inte hade några tankar på att plugga vidare i Sverige, utan jag ville till USA, punkt slut. Sen är ju inte alla college lika dyra som UCLA. Det går faktiskt att hitta lösningar så att man kan plugga hela sin bachelor-utbildning i USA.

      Hoppas att det hjälpte lite i alla fall. Annars får du gärna höra av dig igen!

      PS. Det kanske inte ger nån ny info, men jag skrev ett inlägg om tillgodoräknandet av kurser som du kan läsa här.

      Radera
  37. Hej!

    Jag undrar vad som krävs för att komma in på skolor som UCLA direkt? Hur bra betyg behöver man från gymnasiet och vilka andra meriter räknas med?
    Eller hur tycker du att man ska gå tillväga för att studera på en bra skola i California? (t.ex. UCLA/Berkeley) Ska man plugga på ett community college först eller inte?
    Går i 2an nu på Naturvetenskapsprogrammet och har rätt bra betyg, och känns rätt bortkastat att söka till en skola som endast kräver godkänt i alla kurser, om du förstår vad jag menar..

    MVH
    Aladin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Aladin!

      Till själva ansökan behöver du gymnasiebetyg (inkl. vilka kurser du tagit), TOEFL/IELTS (engelskatest), SAT-prov m.m. Och så ska du skriva två uppsatser. Allt vägs in i din ansökan. Universiteten i USA tittar liksom på hela din profil – inte bara dina betyg.

      Mer detaljerad info om ansökan till UC hittar du här:

      http://www.universityofcalifornia.edu/admissions/how-to-apply/index.html

      Jag sökte ju bara till SBCC direkt efter gymnasiet, så jag är rädd att jag inte kan ge ett jättebra svar på din fråga. Men jag kan säga såhär: när jag sökte till UCLA och Berkeley som transfer student (alltså efter att jag gått på SBCC) hade jag A i nästan alla ämnen (dock inte alla), var involverad i föreningar på campus och lät handledare på skolan läsa mina uppsatser för att se till att de var bra. Jag vet inte vilket av detta som gjorde att jag kom in på UCLA och Berkeley, men det var i alla fall vad jag hade med i min ansökan.

      Vilken väg du väljer att gå – community college först eller inte – beror nog mest på hur mycket pengar du är beredd att lägga ner på din utbildning. Den största fördelen med community college är ju att det är billigare. Jag tror jag förstår vad du menar med att det känns "bortkastat", fast jag måste också säga att community colleges behöver inte vara sämre bara för att de inte har ett stort namn. Jag har själv alltid varit ambitiös i skolan (läs: plugghäst, nörd, osv) och jag känner inte alls att mina år på SBCC var bortkastade. Community colleges brukar dessutom ha något som kallas för Honors Program, dit man bara kan söka om man har ett betygssnitt på 3.0 eller högre (betygskravet skiljer sig lite beroende på vilken skola man går på), så vill man ha lite "tuffare" kurser där kraven är högre så finns det möjligheter till det. Att community colleges inte är lika "prestigefulla" betyder alltså inte nödvändigtvis att man får en dålig utbildning. Faktum är att jag tycker SBCC i många avseenden var bättre än mitt svenska universitet.

      Du kan ju alltid söka till ett par olika amerikanska universitet och se om du kommer in? Gör du inte det så är det bara att söka till ett community college på våren (de har ju inte lika tidig deadline) och hoppas på att du kan göra en transfer till någon av de andra skolorna senare.

      Som sagt, jag vet inte om du fick det svar du ville ha, men jag hoppas det hjälpte lite i alla fall! Lycka till och hör av dig igen om du har fler funderingar!

      Radera
  38. Hej Lina! Jag har två frågor angående SBCC som jag ska plugga på från höstterminen 2012 direkt efter gymnasiet.
    Vad är det för medelålder på skolan? Är det för tidigt att åka dit vid 19 års ålder?
    Kan högskoleverket eller liknande kolla på de kurser jag ska studera där i förväg, innan jag åker iväg för att jag ska vara beredd på vad som kan tillgodoräknas här på de svenska universiteten?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul att du ska plugga på SBCC!

      Det är absolut inte för tidigt att åka dit när man är 19. Jag var också 19 när jag åkte, och det var alldeles lagom. Amerikaner går ut high school när de är 18, så de flesta nya studenterna på SBCC är i den åldern. Medelålder är svårt att säga, det varierar rätt mycket, men jag skulle tippa på att de flesta är runt 18-22.

      Högskoleverket gör endast en värdering av dina kurser om du har tagit en hel Bachelor. Ofta kan inte heller det svenska universitetet ge något bra svar förrän de ser exakt vilka kurser du tagit. Så tyvärr är det svårt att veta på förhand vad som går att tillgodoräkna sig. Men om du vet vad du vill plugga i Sverige kan du kolla vad som ingår i den svenska utbildningen, och jämföra den med kurserna du vill ta i USA.

      Läs även inlägget jag skrev om tillgodoräknande av kurser:

      http://collegeliv.blogspot.com/2012/01/att-plugga-i-sverige-efter-college.html

      Radera
    2. Tackar för ditt svar!

      Jag tänkte bara passa på att fråga hur mycket fritid man har där?
      Alltså säg att jag ska läsa 15 units per termin, då undrar jag hur mycket tid spenderas i skolan på föreläsningar osv?

      Radera
    3. Det beror på så många olika saker, typ vilka kurser du väljer och hur pass ambitiös du är i skolan. 15 credits motsvarar ju 30 svenska högskolepoäng, men jag skulle säga att college är lite mer krävande än svenska universitet.

      De flesta kurser träffas minst 2 gånger i veckan, 1 h 20 min per lektionstillfälle. Gånger 5 kurser blir det alltså minst 13 föreläsningstimmar i veckan. Låter kanske inte så mycket, men jämför med svenska 30-poängskurser som kan ha så lite som 4 föreläsningstimmar i veckan. Ibland har man dessutom quizzes eller andra typer av förhör, så det gäller att man pluggar kontinuerligt. De flesta kurser har även 2–3 större prov per termin (minst en midterm och en final exam).

      Nu får jag det att låta som om college är extremt tufft, men det är inte heller sant. Många studenter har bara föreläsning måndag-torsdag och tar sen en tredagarshelg då de kanske inte behöver plugga mycket alls.

      Diffust svar kanske, men college blir vad du gör det till!

      Radera
  39. Hejsan! Jag har en fråga, du skall plugga på UCLA, tänker CSN kostnaderna för "the tuition" då? För det är ju rätt dyrt haha! JAg tänker på detta eftersom jag själv planerar på att plugga på Musicians Institute och för att jag har pratat med Study International som sa att csn lånet täcker skolavgifterna, som ligger på ungefär 44 tusen kronor per termin, men inte boende eller andra utgifter. sen har jag läst om merkostnadslån också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nej, CSN täckte långt ifrån tuition kostnaderna på UCLA. Vilket är varför jag blev tvungen att hoppa av i sista minuten. Läs mer om det här:
      http://collegeliv.blogspot.com/2010/08/om-stipendier-och-dyra-collegedrommar.html

      Om dina terminskostnader är runt 44 000 kr borde CSN räcka. Kolla deras hemsida, där du kan räkna ut exakt hur mycket du kan få.

      Svarar det på din fråga?

      Radera
    2. Okej! Ja, tack så jättemycket! :)

      Radera
  40. Om jag pluggar 2 år i usa(film production) kan jag välja att byta skola, alltså "exchange student" till något annat land efter det första året?
    Jag vill verkligen plugga film productions och har redan kommit in men jag undrar om jag kan byta till ett annat land, om du förstår efetr 1 år?

    Dessutom, vilka ämnen är obligatoriska att läsa i usa om jag pluggar film productions i 1 år?
    Tacksam för svar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan du. Kolla upp skolans Study Abroad Program. Vet inte vad det kostar, men jag känner flera som gjort utbytesstudier genom sitt college. Dock brukar de oftast bara vara en termin.

      För det första har du dina major-ämnen, alltså de filmrelaterade kurserna. För det andra måste du uppfylla kraven inom engelska och matte, så hur många kurser du måste ta där beror på dina tidigare kunskaper. För det tredje måste du ta general education, som brukar innebära en eller två kurser inom samhällsvetenskap, naturvetenskap m.m. (Alltså 1-2 kurser inom varje ämne.) Det brukar finnas många olika kurser att välja bland för att uppfylla general education-kraven, så det är svårt att säga exakt vilka kurser som är obligatoriska. På skolans hemsida brukar det finnas pdf-filer att ladda hem, där det står vilka kurser du behöver/kan välja bland. Det brukar vara separata dokument för ens major och General Education.

      Radera
  41. Så jag kan alltså vara utbytesstudent FRÅN USA till ett annat land? Vet du vilka länder det är?
    Tack så jättemycket för svaren, superbra blogg förresten. Har lärt mig en jävla massa måste jag säga!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det ska funka. Läste lite snabbt på SBCCs hemsida, och det ser inte ut att vara några särskilda regler för internationella studenter. Jag har ju inte åkt själv men jag känner ett par svenskar som pluggade utomlands under sin studietid i USA, och jag tror att båda åkte genom sina skolors Study Abroad Program. Vilka länder som går att åka till kan variera lite från år till år. Jag känner folk som varit i Kina, Ghana, England och Italien. Som sagt, kolla med ditt college.
      Varsågod, kul att kunna hjälpa till!

      Radera
    2. Jag tror förresten att en del av anledningen till att man sällan hör om internationella studenter som pluggar utomlands genom sitt college är att det kostar extra. Om man vill plugga i ett europeiskt land, till exempel, så kan det vara billigare att göra det på egen hand än genom sitt college, eftersom vi ändå är EU-medborgare. För övrigt ser jag inga hinder.

      Bara som ett exempel, såhär säger UC Merced:
      http://studyabroad.ucmerced.edu/explore-apply/faqs#e5
      (se frågan "Can international students study abroad?")

      Radera
    3. Betalar CSN det åt mig om jag åker "abroad" från usa?
      Och förlorar jag kurser(alltså missar en hel del) om jag åker?

      Radera
    4. Kurserna du läser på Study Abroad ingår i din utbildning. Det är en del av poängen med att ha ett Study Abroad program: för att man ska kunna tillgodoräkna sig kurser från universitet utomlands. Av den anledningen gissar jag att man kan söka lån och bidrag från CSN även för Study Abroad. Jag menar, du är ju fortfarande student vid ett godkänt universitet. Om CSN täcker HELA kostnaden kan jag däremot inte säga, eftersom det beror på vad Study Abroad-programmet kostar.

      Radera
  42. Tack så jättemycket!!

    SvaraRadera
  43. Gud vad bra att jag hittade din blogg! Jag tänkte plugga Grafisk Design i två år i kalifornien i höst, 2012, och ska snart ansöka till Santa Barbara City College... tror jag... för jag väljer nämligen mellan SBCC och Santa monica. Vad har du för uppfattning om skillnaderna mellan dessa College?
    Jag har hört att gemenskapen är lite bättre i SB och att det är lättare att ta sig utan bil där än vad det är i LA, Stämmer det? Jag har också hört att studenterna ofta är lite mer seriösa i SB och att fler läser enskilda kurser på SM. Jag tror att det säkert blir bra vad jag än väljer men jag vill gärna skapa mig en rättvis uppfattning innan jag skickar in min ansökan :) och efersom jag lägger såpass mycket pengar vill jag ha en så bra utbildning som möjligt, samtidigt som jag vill uppleva det sociala livet :) Tack på förhand :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul att du hittade hit!

      Jag tror att den största skillnaden mellan skolorna helt enkelt är att den ena ligger i LA och den andra ligger i SB. Akademiskt sett har båda skolorna bra rykte och vill man göra en transfer till exempelvis UCLA så kvittar det nog om man går på SBCC eller SMC.

      Hur menar du med det där med enskilda kurser? I USA funkar det ju som så att man plockar ihop sina egna kurser oavsett vilket ämne man har som major.

      Personligen föredrar jag SBCC för att jag gillar SB som stad bättre än LA. SB är inte precis minilitet och man har allt man behöver där: havet, stränder, shopping, uteliv, fina vandringsleder i bergen m.m. Dessutom bor det många studenter där, så det är lätt att lära känna nya människor. Om man ändå vill dra därifrån så ligger LA bara på en dryg timmes avstånd.

      Att det är lättare att ta sig runt utan bil i SB än i LA stämmer ganska bra. Båda städerna har helt okej bussystem, men eftersom SB är en relativt liten stad blir avstånden inte lika stora där som i LA. Om någon bor ”på andra sidan stan” i SB så tar det inte så lång tid att ta sig dit, och hoppar man på fel buss så är det inte hela världen.

      Jag tror precis som du att du blir nöjd vilket du än väljer, men det enkla svaret på din fråga är ändå: välj SMC om du vill bo i en storstad och välj SBCC om du vill bo i en lite mindre stad.

      Radera
  44. Hej jag har en fraga till dig:)jag har gatt 9 arig grundskola och 3 ar pa gymnasiet i stockholm vad motsvarar det i Amerikanst betyg?Ar det highschool eller bachelors degree?Ar i usa nu och behover veta vad det motsvarar har..Ska ga en nursingytbildning och behover visa upp detta for dom...

    mkt bra bloog du har ar glad att jag fann den.Skulle bli glad om du kunde svara pa detta ha en trevlig dag:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Om du har ett slutbetyg från gymnasiet så motsvarar det amerikanskt High School Diploma. När man fyller i sin ansökan finns ofta ett alternativ som heter ungefär "Foreign Secondary School Diploma". Kryssa i det. Gymnasiet och High School är nämligen två former av Secondary School. Vad svensk grundskola motsvarar behöver du antagligen inte bekymra dig över, för man brukar oftast bara ange den högsta utbildningsnivån man uppnått, i ditt fall gymnasiet.

      Bachelors Degree motsvarar en svensk kandidatexamen, som man får om man läst ett visst antal år vid universitetet.

      Lycka till med din ansökan!

      Radera
  45. Hejsan Lina!

    Har funderat en hel del och har beslutat mig för att det nog nästa år blir SBCC! Härligt! Har tänkt att läsa Hotel & Management, undergraduate och sen hoppa över till något annat universitet. Problemet är bara att CSN täcker ju SBCC så det räcker ganska bra, men det är ju svårt att veta hur mycket de två sista åren kommer kosta för man vet ju inte på förhand vart man kommer transfera till.

    Och det känns ju onödigt att studera två år av en bachelor för att sedan inte ha råd att studera vidare :/

    Sen undrar jag också lite, hur ska man ha råd att leva på sommaren o vinterloven? Det är ju ca 3 månader som man inte får låna/bidrag av CSN.. Hur tänker de där igentligen? ;)

    Blev ett långt inlägg, hoppas du orkar svara :P

    / Patrick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Härligt är rätta ordet! Kul att du ska till SBCC.

      Jag förstår hur du tänker med kostnaderna. Det är precis den sitsen som jag själv hamnade i – att ha pluggat en halv bachelor men inte kunna läsa vidare. Nu i efterhand är det inget jag tänker på eller ångrar över huvud taget. Tvärtom är jag väldigt glad över att jag faktiskt pluggade utomlands och tog ut en Associate Degree. Det går att tillgodoräkna sig sina amerikanska kurser på svenska universitet, så man kommer inte tillbaka tomhänt. I mitt fall var det dessutom så att jag ville gå på UCLA eller Berkeley, annars fick det vara. Men vill man verkligen gå på college så finns det billigare alternativ som inte egentligen är sämre. California State University (CSU) kostar t.ex. runt 30 000 dollar om jag inte minns fel. Det finns även privata universitet som är billigare och där man kan få stipendier. Så det är inte omöjligt!

      Du har rätt i att man inte får studiemedel för de veckor som man inte studerar. Men detta gäller ju alla studenter, och det brukar inte vara några större problem egentligen. De flesta internationella studenter åker hem åtminstone över sommarlovet och sommarjobbar precis som de flesta studenter vid svenska universitet. Annars kan man gå sommarskola på sitt college, då man kan få studiemedel även för de veckorna. Jag tror inte du behöver oroa dig alltför mycket just på den punkten. Det gäller bara att tänka på hur länge pengarna ska räcka när man får dem från CSN ;)

      Radera
  46. Fy va kul och ha pluggat på College! Om jag inte redan börjat plugga här i Sverige så hade jag lätt tagit chansen. Känns lite jobbigt att ta ett sabbatsår nu för att plugga där när det inte ger något. Men hur kommer det sig att du bara läste två år? Är inte det vanligaste 4?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var riktigt kul! Bra utbildning, härliga människor, fantastiskt klimat ;) Jag skulle ha pluggat i 4 år (kom in på Berkeley och UCLA) men var tvungen att tacka nej till båda för att jag inte hade råd. Det är faktiskt väldigt många som stannar kortare tid än jag, kanske bara en termin eller ett år. Fast vill man ha en Bachelor Degree så är det 4 år som gäller.

      Om du är nyfiken på att plugga på college så kan du ju kolla upp vad ditt universitet/högskola har för utbytesmöjligheter? Det behöver man inte ta sabbatsår för, utan då kan man tillgodoräkna sig sina kurser. Hett tips från mig!

      Radera
    2. Eftersom jag läser juridik så kan vi inte läsa utanför Europa. Eller jo, Singapor dit finns det 3 platser. Men tyvärr så har jag inte betygen till det. Så om jag vill plugga utomlands så är det typ norge haha. Men de kan ju vara kul det med!

      Radera
  47. hejsan jag undrar lite över vad kostnaderna går på ungefär för 1 år på sbcc :) tänkte jobba som satan nu fram till att man ska börja... tänkte börja i januari 2013 och vilket bolag är bäst att söka via . har kollat in ibs så tänkte på lite tips ? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Allt som allt beräknar SBCC att det går åt drygt 21 000 dollar för ett läsår (9 månader). Min erfarenhet är att den summan stämmer ganska bra med verkligheten. Allt du behöver inräknat, från skolavgifter till mat och boende. Själva skolkostnaden ligger på drygt 4000 dollar per termin, om du läser 12 kurspoäng. Läser du fler kurspoäng per termin så kostar det lite mer. Läs mer om kostnaderna på SBCC:s hemsida:

      http://international.sbcc.edu/apply/costofstudies/

      Vad gäller de svenska förmedlingarna så har jag tyvärr inga direkta tips. Själv åkte jag inte genom någon förmedling utan sökte på egen hand. Jag brukar råda andra att göra likadant. Det är inte så himla krångligt egentligen. All info du behöver finns på SBCC:s hemsida. Och så sparar du lite pengar på det sättet ;)

      Radera
  48. Hejsan, jag undrar om man har IG i ett par ämnen kan man ändå söka till Community college? De IG man har är dock inga kärnämnen? Hur funkar de? Om man har 400 poäng IG? Vet du något om detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag vågar faktiskt inte svara på din fråga, för jag är inte helt säker på hur det funkar. Tyvärr! Det sägs ju att community colleges tar in alla som söker, men å andra sidan kan det bli så att man måste ta kurser som är under högskolenivå, åtminstone i engelska och matte. Om jag var du skulle jag nog fråga skolan direkt, de borde ju kunna ge ett bättre svar.

      Radera
  49. Hejsan, kan man komma in på college trots att man inte har fullföljt sin gymnasieutbildning i sverige? Jag hoppade nämligen av gymnasiet efter 2:an pga av diverse problem, men jag gjorde klart alla kärnämnen för att på så sätt slippa göra om kurserna ifall jag i framtiden ville ta upp pluggandet igen. Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag är inte helt säker på hur det funkar på den fronten. Många college erbjuder nämligen särskilda program för de som inte gått klart sin high school-utbildning. Men för att få ta kurser på collegenivå tror jag att man behöver ha något som motsvarar deras high school diploma. Säkrast är att höra med det college som du är intresserad av att söka till. Vad som krävs för att söka borde stå på hemsidan. Ledsen om jag inte kunde ge något mer konkret svar. Hoppas du hittar den info du behöver!

      Radera
  50. Heejsan!
    Jag går nu andra året på teknikprogrammet och läser arkitektur inriktning. Mina planer är att jag efter 3an ska åka iväg och läsa till arkitekt! men jag har ingen aning om vart jag ska börja? Jag har ungefär hälften MVG, räcker det verkligen? Inte riktigt förstått vad det är dom går efter vilka som kommer in?
    Är blueberrysprak, go stydy , EF mm. bra hemsidor att få hjälp av? Eller kostar de bara ännu mera pengar?
    Tack så jätte mycket för att du tar din tid :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Börja med att hitta ett college du är intresserad av. Collegeboard.org är en bra hemsida att ta hjälp av. Där kan du få en översikt över många college runtom i USA.

      Olika college har olika antagningskrav, men community college (t.ex. SBCC och Santa Monica College) tar in i princip alla som söker. Klicka in på lite olika skolor och läs vad de kräver för internationella studenter. Ofta tittar de på dina gymnasiebetyg och engelskkunskaper, men ibland kan du också behöva skriva en eller ett par uppsatser där du berättar mer om dig själv och varför du vill gå på skolan.

      Jag åkte på egen hand, så jag kan inte säga exakt hur mycket hjälp man får om man åker genom en förmedling. Men oavsett om du åker genom förmedling eller ensam så är det du själv som måste fylla i ansökningspappren. Jag är i alla fall glad att jag gjorde allt själv. Det tar ett tag att sätta sig in i hur det funkar, men om du verkligen vill till USA så måste du ändå förr eller senare förstå systemet.

      Hoppas att det hjälpte en liten bit på vägen. Hör av dig igen om du har fler frågor.

      Radera
  51. Hej!

    Jag går andra året på gymnasiet och funderar starkt på att åka till usa, SBCC och undrar är ett år därborta på college värt rent utbildningsmässigt? måste jag plugga vidare när jag kommer hem eller räcker ett år?

    Tacksam för svar! btw jättebra blogg! :)

    //Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ett år på college är ett år på college. Du får ingen särskild examen efter att ha gått bara ett år, men däremot har du möjlighet att tillgodoräkna dig kurser om du fortsätter att plugga i Sverige. Förutsatt att det är en full utbildning med examen du vill ha, så måste du alltså plugga vidare i Sverige efter ditt collegeår. Läs mer om att tillgodoräkna sig kurser här:

      http://collegeliv.blogspot.se/2012/01/att-plugga-i-sverige-efter-college.html

      Om du inte vill ha en särskild examen, tja, då är det väl upp till dig vad du gör efter collegeåret:)

      Svarade det på din fråga? Hoppas du kommer iväg till SBCC!

      Radera
    2. okej! men om jag vill ha en full utbildning i USA, är det 4 år som gäller då?

      //johan

      Radera
    3. Japp! På fyra år kan du få en Bachelor, som översätts till en kandidatexamen i Sverige.

      Radera
    4. Okej Tack så mycket för svaren! uppskattas! :)

      kommer förmodligen komma tillbaks i framtiden med mer frågor! :)

      //johan

      Radera
    5. Gör det du. Alla frågor och funderingar är välkomna. Kul att kunna hjälpa till :)

      Radera
  52. Hej!

    Jag undrar hur lång tid det tog för dig att få ditt antagningsbesked och alla papper hemskickade från när du ansökt? Och hur ser väntetiderna ut hos amerikanska ambassaden när man ska boka intervjutid? Jag ska nämligen resa bort den 9 juni och skickar in min ansökan nu på onsdag, så blir lite stressad över att jag inte hinner fixa allt innan jag åker iväg...

    Tack! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag skickade in min ansökan i slutet av maj och fick antagningsbeskedet (inkl. alla nödvändiga papper) mindre än två veckor senare. Jag är dock inte säker på att det går precis lika fort för alla.

      Ambassaden erbjuder så pass många olika intervjutider att man brukar kunna boka så sent som en eller ett par dagar i förväg. Så var det i alla fall när jag sökte visum, och andra jag haft kontakt med senare har inte heller haft några problem med väntetider. Största kruxet om du ska resa bort är snarare att du måste lämna in ditt pass till ambassaden och att det ofta dröjer minst en vecka innan du får det hemskickat (med visum).

      Hoppas du kan stressa lite mindre nu! ;)

      Radera
  53. Hej! Jag undrar bara hur många veckor innan kursstart som är lämpligt att vara där om man vill ha stora valmöjligheter av boenden? T.ex om jag vill bo i Isla Vista?

    Tacksam för svar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. SBCC brukar ha en "orientation" för nya internationella studenter ett par veckor innan skolan börjar, och det är då de flesta anländer. Jag minns att jag åkte ungefär 3 veckor innan kursstart, och det kändes ganska lagom. Generellt sett kan det vara svårt att hitta boende inför höstterminen, oavsett om man är ute i god tid eller inte, men just I.V. är nog det område där det är lättast. Sen beror det såklart på vad du har för krav på boendet. Vill du t.ex. ha eget rum/egen lägenhet så är valmöjligheterna inte lika stora som om du kan tänka dig att dela rum.

      Luddigt svar kanske, men hoppas det hjälpte lite iaf. Säg till om du undrar något mer!

      Radera
  54. hej, jag tänkte dra till arizon state university efter gymnasiet men jag vet inte hur jag ska söka dit eller hur jag ska göra för att få gå där i mellan 1-4 år. jag fyller 17 år i år och har typ 2 år kvar på gymnasiet men jag vill veta så jag vet hur mycket man ska spara pengar.. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kan du säga mer exakt vad det är du undrar över? Jag kollade lite snabbt på ASU:s hemsida, och där står allt du behöver veta angående ansökan. Läs själv här:

      http://global.asu.edu/future/undergrad

      Jag tyckte själv att det var ganska krångligt att förstå det amerikanska systemet i början. Säg till om du har frågor om de olika pappren m.m. som man måste skicka med i ansökan.

      Radera
  55. Hej Lina, vill först och främst bara säga att din blogg är super dope! :)

    Jag planerar att ansöka nu snarast (till nästa möjliga semester) till en rad olika uni's runtomkring i Cali. Har läst media & kommunikation 1,5år innan på uni i London (1år) och Göteborg (0,5år) så jag tänkte ansöka som transfer student..

    Har läst på många institutioners hemsidor att de har som krav att man gjort tex ett SAT test. Jag har gjort den 3ggr men får inte ihop 600p som de flesta uni's begär (fick runt 490p alla tre gånger).

    Eftersom jag inte fått ihop poängen har jag hört av andra att jag som alternativ kan ansöka till 2årigt college först och efter att ha läst ett ämne typ 4-5 mån kunna ansöka som transfer till universitet som exempelvis USC utan SAT?

    Mitt mål är att fortsätta läsa klart media & communication i Cali eller alternativt börja läsa något nytt 4 årigt program. (Bachelor)

    Vore extremt tacksam för lite tips och trix!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack så mycket!

      Precis, du kan söka till 2-årigt college (community college) först och sen söka som transfer till ett 4-årigt universitet. Men är du inte transfer student redan nu? Du måste ju inte gå på 2-årigt college för att söka till USC som transfer student, utan transfer student kallas den som har läst på högskolenivå. Däremot har jag inte nån koll på hur det funkar att tillgodoräkna brittiska/svenska kurser eller hur svårt det är att komma in ... Som du säger kräver USC och många andra universitet inte SAT-prov för transfer students, men bra SAT-poäng skadar aldrig.

      Jag vet inte vad mer jag ska tipsa om just nu. Är det nåt särskilt du undrar över?

      Radera
  56. Hur länge får man vara i USA som längst om man studerar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man pluggar på community college brukar man få visum som gäller ca 3 år (jag sökte t.ex. visum i juli 2007 och det gällde t.o.m. sista december 2010). Om man sen gör en transfer till ett 4-årigt universitet får man ett nytt visum som gäller i ytterligare några år. Det finns ingen direkt regel för hur länge man får vara i USA, utan det beror på vilken utbildning du går.

      Radera
  57. Hej! Superbra blogg! Hjälper mycket en förvirrad själ:)

    Jag funderar på att läsa culinary art men endast pastry chef eftersom det är mitt intresse. Jag väljer just nu mellan Glendale CC och SBCC. De verkar relativ lika i kursutbud och pris och jag undrar därför om du vet om hur de skiljer sig från varandra. På grund av att jag planerar en minor i foto eller film så lutar jag mot L.A men kan inte finna mycket information om folk som lästoch är nöjda med Glendale.

    jag är även extremt dålig på Matte men superbra på engelska lästa om att de har ett punkt system och att man kan sluta med att läsa 5 engelska kurser innan man läser english 101, är det samma för matten? är 25 år gammal så äräven ringrostig med matten som det är, borde jag köpa en mattebok och plugga lite hemma inna jag åker?

    tack på förhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack så mycket. Kul att kunna hjälpa till.

      Jag har tyvärr ingen koll på Glendale CC, så jag ska nog inte ge mig in på en jämförelse. Men jag vet att SBCC inte erbjuder några minors, så för den sakens skull kanske du borde välja Glendale. Dock går det alltid att ha flera ämnen som major (om du är villig att ta så pass många kurser), så det är en annan lösning ifall du hellre väljer SBCC. Sen har du alltid möjligheten att läsa vilka kurser du vill, oavsett din major. Du behöver inte ha foto eller film som major eller minor för att få läsa sådana kurser. Och kom ihåg att om du inte är nöjd med ditt college så går det att byta.

      Att du inte hittar lika många som pluggat på Glendale beror antagligen på att SBCC är en skola dit många svenska förmedlingar skickar svenska studenter, vilket kan vara både roligt och mindre roligt. Om man vill ha en äkta amerikansk collegeupplevelse ska man ju inte bara hänga med svenskarna;)

      Jag förstår inte vad som menas med punktsystem, men när du kommer till ditt college kommer du att ta ett assessment test (även kallat placement test) i både matte och engelska. Resultatet på testet avgör vilken nivå du börjar med. Därifrån jobbar du dig uppåt genom de kurser som krävs för att få ut sin examen. Att repetera lite matte kan vara en god idé. Gör även övningsproven som finns på skolans hemsida, så får du ett hum om hur proven ser ut och vad du behöver öva på.

      Lycka till!

      Radera
  58. Hej!

    Jag har spelat fotboll i hela mitt liv men slutade nyligen och jag funderar på att gå college, det jag undrar är att kan man få sportstipendium utan att spela i en klubb?

    typ att man får provträna någonstans eller liknande?

    Tacksam för svar om du vet något! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag tror inte det spelar någon roll om du redan spelar i en klubb eller inte. Om du skulle få sportstipendium genom något college, så får du det för att du spelar i skollaget. Möjligheterna att få ett sådant stipendium kan du ta reda på genom att kontakta de college du är intresserad av.

      Lycka till!

      Radera
  59. Hej, Om jag har förstått detta rätt nu så är det inget måste att ha engelska b om man vill studera i usa ?
    Tacksam för svar =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag vet så finns inget officiellt krav på det, nej. Däremot måste du ta TOEFL/IELTS och/eller ett assessment test när du kommer dit för att bedöma vilken nivå i engelskkurs du ska börja i. Då kan ju kunskaperna du får genom engelska b vara användbara. ;)

      Radera
  60. Hej, jag funderar på att åka och studera på ett community college. Jag bor gratis hos en familj som min familj känt sen många år tillbaka, alltså bor jag gratis. jag undrar om jag kommer räknas som Resident eller non-resident?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Du räknas som non-resident så länge du inte har amerikanskt medborgarskap eller annan form av permanent uppehållstillstånd. Om man är resident eller non-resident har alltså inte att göra med hur man bor.

      Radera
    2. Oj, jag kanske uttryckte mig krångligt. Jag antar att du åker dit med studentvisum (F1), och då räknas du inte som resident. Så har jag förstått det i alla fall! :)

      Radera
  61. Hej jag är 26 år och funderar på att studera på community college i USA är jag för gammal för det? Jag menar när du pluggade där såg du några gammlingar som jag?
    Motsvarar C.C komvux i Sverige eller hur är det? Får man jobb efter att ha pluggat på en C.C?

    Great blogg btw!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Man är aldrig för gammal ... Nej men när jag tänker tillbaka på det så var många i min vänskapskrets ca 18-23, men några var äldre. Community college är ju billigt för amerikaner, så det finns de som tar några enstaka kurser som en kul grej eller som helt enkelt vill omutbilda sig.

      CC är liksom ett billigare alternativ om man inte har råd att plugga 4 år på exempelvis UCLA. Då kan man gå 2 år på CC först och de resterande 2 på UCLA. I Sverige räknas kurser från ett CC som högskolekurser. Man kan t.ex. tillgodoräkna sig poäng från CC i en kandidatexamen. Annars kan man ta ut en Associate Degree som är ungefär som en halv kandidatexamen. Jag kan inte direkt säga att man får jobb efter att ha pluggat på CC, men å andra sidan får du inte nödvändigtvis jobb om du har en svensk fil kand i historia eller biologi heller.

      Radera
  62. Hej!

    Vilka försäkringar bör jag ha för att studera i usa?
    Jag är även sport intresserat och vill spela ´´soccer´´

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det är möjligt att försäkringen heter lite olika hos olika försäkringsbolag, men det brukar finnas en specifik försäkring för längre utlandsvistelse som du kan skaffa via ditt vanliga försäkringsbolag. Det är liksom en förlängd reseförsäkring. Läs på ditt bolags hemsida. Ett annat alternativ är att skaffa försäkring via CSN. De kostar och täcker ungefär lika mycket.

      Förutom din svenska försäkring så brukar amerikanska college kräva att du skaffar en specifik försäkring via ditt college. Detta är inget du behöver tänka på själv, utan du betalar försäkringen i samband med skolavgifterna. Den försäkringen täcker dock inte lika mycket som den svenska, fast den kostar ungefär lika mycket.

      Radera
  63. Du är den bästa studievägledare jag hittat hittills ! När du säger att man kan transfer från en 2 årigt CC till en 4 årig universitetsutbildning för att få bachelors degree menar du att man läser sammanlagt 6 år? Eller är det 2 år CC och 2 år universitet??

    Tack du är underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tackar för komplimangen! Hur länge man pluggar beror på hur många kurser man väljer att läsa per termin, men normalt blir det 2 år på CC och 2 år på universitet. Totalt 4 år, alltså.

      Radera
  64. Jag vill plugga till skådespelare tror du att det är nåt att satsa på? Vad säger amerikaner om drömmen om skådespelare är det svårt att komma in?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lovar att du är långt ifrån ensam om att åka till USA för att bli skådespelare. Jag tog också teaterkurser därborta, och det var fantastiskt roligt och nyttigt. Det fick mig också att inse att jag nog aldrig skulle lyckas inom skådespelaryrket. Hur svårt det är att komma in beror på vart du söker. Men kom ihåg att bara för att du har en skådespelarutbildning betyder det inte att du kan jobba som det. Jämfört med hur många som försöker är det få som lyckas uppfylla drömmen. Fast det skadar inte att prova! :)

      Radera
    2. Tack för en reallity check i needed that! Då ska jag nämligen satsa på mitt andra största intresse, jag ska plugga grafisk design i New York. Finns det college som har det därborta? Räcker csn?? Boende, mat, uteliv osv vet du det?
      Vad gör du nuförtiden förrästen ? Efter USA resan om man kan fråga :)

      Radera
    3. Grafisk design verkar hur kul som helst! Klart det finns college i NY där du kan plugga det. Jag tror till och med att min skola hade det som major, trots att det bara var ett vanligt community college. Hur långt CSN räcker beror på skolavgiften på det college du väljer och hur dyrt det är att bo. Ska du plugga på ett community college, som är relativt billigt, så räcker CSN om du tar lån. Resten av frågorna får du nog bäst svar på om du letar upp några olika college och läser på deras hemsidor. New York är ju enormt, så där borde du kunna hitta det mesta.

      Jag är heltidsstudent i Sverige. Det är inte lika roligt eller givande som att plugga i USA, men jag får en gratis utbildning och eventuellt ska jag söka utbytesstudier. Vore kul att komma tillbaka till USA, åtminstone för en tid.

      Radera
    4. Vad kul du har gjort det många andra vill men inte vågar du är jätte modig. En sista fråga ursäkta om jag ställer så många men din blogg är så intresant att jag fastnade för den. Here we gou:
      Om man pluggar två år på cc för att sedan göra en transfer till ett internationell universitet dvs i Sverige , funkar det? Eftersom det är då dyrt att plugga på universitet i USA kan man fortsätta/avsluta utbildningen hemma så att det inte blir så dyrt och att man tar ut en kandidat ex.
      Tahns you

      Radera
    5. Fråga på bara! Det är det bloggen är till för.

      Du kan inte direkt göra en "transfer" till ett svenskt universitet på samma sätt som du gör en transfer i USA. Däremot kan du tillgodoräkna dig poäng. Kolla vad det finns för utbildningar i Sverige som du är intresserad av och se vad som krävs för att få examen. Om du plockar ihop fristående kurser kan du räkna in kurser från USA om de motsvarar de svenska. Däremot kan du inte söka in på en utbildning med de amerikanska kurserna. Det är lite krångligt, och man kan egentligen inte veta exakt vad som går att tillgodoräkna sig på förhand. Jag skrev ett inlägg om detta, kanske det svarar på din fråga:

      http://collegeliv.blogspot.se/2012/01/att-plugga-i-sverige-efter-college.html

      Själv läser jag fristående kurser i Sverige och jag har kunnat tillgodoräkna mig alla mina amerikanska kurspoäng.

      Radera
  65. Vet du priset på sat och tofel test?? Var kan man göra dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt testernas hemsidor kostar SAT 81 dollar och TOEFL 250 dollar. Båda testerna kan göras i några olika städer i Sverige. Läs mer på hemsidorna:

      SAT http://sat.collegeboard.org/

      TOEFL http://www.ets.org/toefl/

      Radera
  66. Hej!
    vad läste du för associate degree? och varför valde inte du att plugga i en billigare universitet som transfer ist för UCLA.

    en sista fråga hur mycket pengar fick du över (totalt) från csn efter att du hade betalad alla avgifter och sånt.

    tack på förhand!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste så pass många kurser att jag kunde ta ut associate degrees i flera olika huvudämnen. Vad gäller universiteten så kände jag att det var allt eller inget – antingen läser jag på UCLA eller Berkeley el. liknande som jag verkligen vill gå på och som folk känner till om jag söker jobb i ett annat land än USA, eller så kan jag lika gärna spara pengarna och få en billigare utbildning i Sverige och ta mig till USA på annat sätt.

      Sista frågan är svår att svara på. Hur mycket pengar man får över (om några) beror inte bara på ens livsstil och hur hög hyra man har, utan på hur många kurser per termin man läser. Mina sista terminer tog jag väldigt många kurser, vilket gjorde skolkostnaderna dyrare. Å andra sidan jobbade jag vid sidan av, även om lönen inte var särskilt hög. Kolla skolans estimated buget om du undrar ungefär vad levnadskostnaderna ligger på.

      Radera
  67. kan man göra en transfer från en community college i santa barbara till new york om man vill fortsätta plugga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Du kan göra en transfer till vilket amerikanskt college som helst (förutsatt att du kommer in ;) ). Jag känner flera som gjort en transfer från SBCC till t.ex. NYU.

      Radera
  68. Hej!
    Vad härligt att jag hittade hit, du har gett flest svar på frågor hittills.. :)

    Jag har dock några funderingar själv.
    Jag är 18, bodde i NorCal förra året som utbytesstudent och älskade det! Jag börjar alltså tvåan till hösten. Jag vill gärna dra iväg till college direkt efter gymnasiet och då till SoCal, så jag har precis börjat läsa på om olika college osv. De som lockar mest är SMC och SBCC. Hur tar man sig till olika ställen utan bil? Speciellt i Santa Monica som ju är större.. Går det bussar runt hela stan? Sen den finansiella biten.. Jag förstår att det är knepigt att svara på hur mycket CSN täcker, men du som gick SBCC, ansåg du att du klarade dig på det? Jag kommer självklart spara ihop lite pengar också : )
    Vilket av de två college är billigare?
    Min dröm är att gå där och på något sätt fortsätta studera med amerikanska "credits" för att sedan kunna bosätta mig och jobba där (som så många andra)... Tror du det är möjligt, eller är det för mycket besvär (och pengar såklart) ? Jag vill så himla gärna åka till college i Cali iaf, och efter att ha läst detta verkar det långt ifrån omöjligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul att kunna hjälpa till. Fattar att du fått mersmak om du varit där som utbytesstudent :)

      Både i SM och SB funkar det att ta sig runt utan bil. Visst kan det vara krångligt om man ska någonstans som ligger lite mer avsides, men för det mesta finns bussar. Många studenter i SB tar sig runt med buss/cykel/till fots och jag vet många studenter även på SMC som inte har bil. Varje gång jag varit i LA/SM har jag klarat mig genom att åka buss eller gå, även kvällstid. (Dock blev jag faktiskt rånad på en busstation en gång ...)

      Jo på ett "billigt" college som SMC eller SBCC klarar man sig på CSN. Alla tar inte ens merkostnadslån.

      Jag tror att SMC och SBCC kostar ungefär lika mycket. SMC:s hemsida var långsam när jag försökte, men gå in och leta upp deras "estimated budget" för internationella studenter och jämför den med SBCC:s estimated budget.

      College i Cali är absolut inte omöjligt, men att bo och jobba där på längre sikt är nog svårare eftersom du på nåt sätt måste få amerikanskt medborgarskap eller permanent visum. Du kan t.ex. göra OPT under ett år efter att du tagit examen och hoppas på att bli sponsrad av en arbetsgivare. Det svåra är att hitta någon som är villig att sponsra dig. Annars kan du gå med i Green Card-lotteriet och hoppas få medborgarskap den vägen. Dragningen sker varje höst och det är gratis att vara med. Jag känner flera stycken som vunnit och som nu bor i USA, men jag känner ännu fler som ställt upp och inte vunnit. För övrigt har jag nog inget mer att komma med på den fronten. Jag bor ju själv i Sverige ;)

      Hoppas det svarade på dina frågor. Säg till om du undrar något mer!

      Radera
  69. Hej jag har en fråga angående utbytes terminer när man går på CC. För exempel är det möjligt att ta ett halvt år av sin utbildning i ett annat land eller måste man ta hela sin Associat Degree på Community Collge? Jag är nämligen sugen på att även ta ett halvt år i Kina om det är möjligt.

    tack på förhand för ditt svar och tack för en bra blogg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att göra utbytestermin. Jag vet faktiskt några som har gjort det, varav en åkte just till Kina. Men tänk på att utbytesprogrammen kostar extra och att det kan variera från år till år vilka länder man kan göra utbyte i. Trevlig resa ;)

      Radera
  70. En fråga om green card lotteriet.

    Hur gör man för att signa upp sig och hur lång tid i förväg ska man göra det för att komma med på lottningen denna hösten?
    För om man vinner ett green-card i lotteriet och blir "medborgare" skulle inte det innebära att du har rätt att söka financial-aid för vidare studier efter de två CC-åren?

    Jag är nämligen väldigt sugen på att även avsluta min utbildning på UCLA eller Berkley precis som du men förstod att det var ekonomiskt omöjligt om man inte har väldigt mycket pengar.

    Skulle inte det fungera har jag två år på att bestämma mig om jag ska flytta hem till Sverige eller ta något billigare alternativ men alltid bra att kolla sina valmöjligheter :)

    tack för en superbra blogg med många svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Adressen till green card lotteriet är denna:

      https://www.dvlottery.state.gov/

      Sidan är öppen för ansökan varje höst. Deadline brukar vara någon gång i november. Ansökan görs elektroniskt och allt man gör för att gå med är att fylla i några personuppgifter och bifoga ett foto. Sommaren därpå loggar man in på sidan igen för att kolla om man vunnit. Eftersom jag själv aldrig vunnit kan jag inte guida dig längre än så, men genom mina vänner som vunnit har jag hört att det är en hel del pappersarbete innan man kan få sitt green card. Jag tror att om du går med nu i höst så är du med och tävlar om ett green card som börjar gälla år 2014. Så vitt jag har förstått borde du kunna söka financial aid efter de två CC-åren. Men det är som sagt ett lotteri, och bara ett fåtal vinner. Lycka till!

      Radera
  71. Hej!

    Jag undrar om du vet hur man omvandlar sina gymnasiebetyg + slutbetyg från grundskolan till GPA på bästa sätt?

    Undrar också hur man gör när man vill börja skicka in ansökningar till college i USA innan man tagit studenten och alltså inte har gjort färdigt alla gymnasiekurser, är det tillräckligt att skicka in dem betyg man redan har?

    (Ska alltså göra detta på egen hand och inte via en organisation)

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Fråga i expeditionen på din skola, eller eventuellt en studievägledare. De brukar kunna översätta betygen. De svenska betygen ska dock inte omvandlas till amerikanska GPA, utan man ska bara förklara själva betygsskalan så att ens college förstår vilka kurser man tagit och om man fått godkänt osv.

      Skicka de betyg du har hittills. I ansökan kan man få skriva vilka kurser man planerar att läsa och när man är klar med gymnasiet. Resten av betygen visar du upp när du fått dem.

      Tummen upp för att du söker på egen hand! Det gjorde jag med. Hör av dig om du undrar något mer.

      Radera
  72. Hej!

    Jag vill studera till tandläkare i Usa, undrar om CSNs lån räcker för att täcka hela min utbildning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag vet så tar det ca 8 år av universitetsstudier för att bli tandläkare i USA. Först skaffar man en Bachelor Degree, och sedan följer 4 år på Dental School. CSN kan du få i 240 veckor, alltså 6 år. Dessutom får du en begränsad summa från CSN, så hur mycket CSN-lånen täcker beror på hur dyrt ditt universitet är. Det kan skilja sig väldigt mycket från skola till skola och var i din utbildning du befinner dig.

      Radera
  73. Hej!

    Är det svårt att klara kurserna på den engelskan man lärt sig fram till studenten? Jag har alltid legat på ett stabilt VG, räcker det? Eller ska man kanske läsa engelska under college tiden med då kanske?

    Är det svårt att hamna på samma college som en kompis om man söker samtidigt?

    Hur svårt är det när det gäller att få fotbollsstipendium (soccer) från skolor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      De flesta svenskar brukar inte ha särskilt stora problem med att klara kurserna på engelska, men det beror på vilket ämne man läser och hur van man är att läsa facklitteratur på engelska. Oftast tar det några veckor innan man kommer in i det. När du anländer till ditt college tar du dessutom ett test i engelska som bedömer vilken nivå du ligger på. Alla som vill ha någon form av collegeexamen måste nämligen ta ett visst antal kurser i engelska.

      Jag tror inte det spelar någon roll om din kompis söker samtidigt. Om du kommer in eller inte avgörs av dina betyg, meriter osv.

      Vad gäller stipendier så beror det väldigt mycket på vilken skola du söker till. Community colleges och statliga skolor ger sällan stipendier till internationella studenter. Men universitet som inte är lika prestigefyllda kan ibland erbjuda stipendier, t.ex. fotbollsstipendier. Bästa sättet att ta reda på det är att läsa om stipendier på skolans hemsida eller fråga någon på skolan.

      Radera
  74. Hej! GRYM blogg!
    Jag är supersugen på att åka till USA och gå på SBCC, men jag vet inte om jag vill gå 1 år eller 2 år... måste man veta det innan man åker? Alltså om man vill stanna längre eller om 1 år var lagom osv. Jag undrar också hur svåra engelska testerna är, då menar jag ex. SAT och TOEFL.. Känns som att de är det enda som skulle stoppa mig. Jag har läst eng A och B och fått MVG samt VG i de ämnena. Tror du jag kommer klara mig på det? Sen undrar jag en del om boendet. Hur lätt/svårt är det egentligen att skaffa sig roomies? Och hur lätt är det att hitta ett hus eller en lägenhet? På estimated cost för SBCC står det något om boende inräknat, vad är det? Och räknas det bort om man fixar det själv eller hur ligger det till? Väldigt väldigt tacksam för svar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Man måste inte veta hur länge man vill stanna. Jag visste inte heller det när jag åkte, utan tog ett år i taget. Vissa läser bara en termin.

      Jag har hört lite delade meningar angående SAT och TOEFL. TOEFL bedömer t.ex. tal och hörförståelse, inte bara läs- och skrivkunskaper. Gå in på hemsidan och gör deras exempeltester, så kanske du vet lite bättre hur du ligger till. Det är svårt att avgöra bara med hjälp av gymnasiebetyg.

      Att hitta folk att bo med brukar inte vara så svårt. SBCC är fullt av studenter och man lär fort känna nya människor. Däremot har Santa Barbara ganska ont om boende. Det gäller att inte vara alltför kräsen och att leta på olika sätt – annonser på craigslist.com, skyltar utanför hus, fråga personer man lär känna osv. På något sätt löser det sig i alla fall. Många kommer dit utan att ha boende och hittar det under veckorna innan skolstart.

      SBCC:s estimated budget är en beräkning av vad det kostar att bo och studera i Santa Barbara – det är inte kostnaden som man betalar till SBCC. Boendet som är "inräknat" där är alltså vad de beräknar att en månadshyra ligger på, efter att man fixat boende själv. Hänger du med på vad jag menar?

      Hoppas det svarade på dina frågor :)

      Radera
  75. Fantastisk blogg!
    Tänker börja plugga i Cali nästa höst och satsa på precis som du att efter två år göra en transfer till antingen UCLA eller NYU/columbia.(Tror du NYU kanske är lite lättare att göra en transfer till jämfört med UCLA?) Dock tvekar jag på vilken skola jag börja mitt college liv med, står just nu och väljer mellan SMCC,SBCC eller SDSU. Jag har alltid varit en "VG-person" men eftersom jag kommer att satsa på mvg i de flesta ämnena för att göra en transfer känns det som att SBCCs alla fester och andra sociala evenemang kan komma i vägen för det. Vad tror du? Och vad har du för erfarenheter av SDSU och staden san diego jämn fört med de andra två skolorna?
    Så tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter vad jag hört av SMC så är det ganska likt SBCC. Största skillnaden är att SMC ligger i en storstad och SBCC i en lite mindre stad. Vad gäller fester och sociala aktiviteter så är nog alla college ganska lika. Här i Sverige finns det kanske många som känner till Santa Barbara som en partystad, men det beror antagligen åtminstone delvis på att många svenskar åker dit för att ta ett år ledigt från den svenska skolan. Faktum är att SBCC har gott rykte som college och många studenter forsätter sedan till UCLA, Berkeley, NYU mfl. Om man inte bor ute i studentområdet Isla Vista så behöver man inte alls engagera sig i festandet om man inte vill. Det är det som är så bra med college i USA – det går att storsatsa på skolan, men det går också att slappa. Du får helt enkelt se till att ha god självdisciplin! ;)

      Tyvärr har jag bara varit i San Diego en gång, och bara på semester. Jag känner flera som pluggat på SDSU och som trivts bra där. Största nackdelarna jämfört med SMC och SBCC är att San Diego är svårt att ta sig runt i utan bil och att skolan är betydligt dyrare eftersom det är ett fyraårigt universitet och inte ett community college.

      Vad gäller NYU och UCLA så är jag inte säker på vilket som är lättast. Jag känner f.d. SBCC-studenter på båda. Tror också det beror på vilken major man har.

      Hoppas det svarade på dina frågor! Säg till om du undrar över något mer!

      Radera
  76. Tack för snabbt svar, hade totalt missat at SDSU bara var ett 4a årigt college vilket jag då antar inte är möjligt att efter 2år göra en transfer till något "bättre" universitet? Du säger att SBCC och SMCC är snarlika men hur är det med åldrarna? känns som att det är högre snittålder i los angeles för att på så sätt kunna utnyttja klubblivet och tvärtom vad det gäller SBCC, stämmer det enligt dig?(är 19) Skulle du säga att förutom att vara aktiv i olika föreningar och skolan i allmänt också vara tvungen att ha en GPA på minst 3.7 för att kunna göra en transfer till en skola som UCLA eller NYU eller kan man till och med ha lägre? Du nämner att val av major kan vara avgörande, kan du utveckla det? Minns ha läst att du tycker man bör förbereda sig drygt 1 år innan med papper och allt men vad jag har förstått blir man inte antagen för ens bara någon månad innan?

    Ursäkta för så många frågor men när jag försökt ta hjälp av olika organisationer känns det som jag inte fått ett enda riktigt svar medans du bara briljerar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Poängen med community college är att du kan få de två första åren av din utbildning till ett billigare pris. Dessutom har community colleges som SBCC och SMC särskilda avtal med många prestigefyllda universitet, t.ex. UCLA och Berkeley (men även CSU-campusen, inkl. SDSU), som gör att dina chanser att komma in på någon av de skolorna ökar. Avtalen innebär att varje universitet har specificerat vilka kurser du behöver läsa på ditt community college för att komma in på ett särskilt område på det fyraåriga universitetet. Att du börjar på SDSU betyder inte att du inte kan byta over till ett annat universitet, men du missar själva poängen med att det är billigare. Dessutom är det inte säkert att du får samma hjälp med att föra over dina kurser (fast just detta vet jag tyvärr inte så mycket om).

      Jag vet tyvärr inte hur det ligger till med snittåldrarna. De flesta jag känner på SBCC och SMC har varit runt 18–23 år.

      Det är svårt att saga vilket GPA man bör ha för att komma in. Jag känner de som kommit in på UCLA med ett GPA på ca 3.0, men jag tror också det finns de som INTE kommer in som har högre GPA än så. Som universiteten själva säger, så tittar de inte bara på dina betyg utan också på vilka ämnen man läst, svårighetsgraden på kurserna, personal statements och, som du säger, vad man gjort utöver kurserna. Men satsa på ett så högt GPA som möjligt, så ökar du definitivt dina chanser.

      När jag skrev att valet av major kan vara avgörande, så menade jag att vissa majors har högre antagningskrav än andra och att vissa skolor är specialiserade på vissa områden som kan göra det svårare att komma in. På UCLA är det exempelvis svårare att komma in på psykologi än på t.ex. lingvistik. Var det en bättre förklaring eller är det fortfarande oklart?

      Vad gäller ansökningen så brukar ansökningsperioden för UC ligga i oktober–november, vilket är varför man ska ligga ett år i förväg. Antagningsbeskeden kommer ungefär i april, och om man kommer in så börjar man ungefär i september.

      Kul att kunna vara till hjälp. Jag vet själv hur det är att sitta där med alla funderingar, så fråga på!

      Radera
  77. Hej Lina! Hittade din blogg via google och det jag läst har varit mycket hjälpsamt! :)

    Jag planerar att ta SAT och TOEFL proven nu i höst; är det sant att de kostar så mycket som 250 dollar?

    Jag hade tidigare inte tänkt på det här med Transfer, utan tänkte direkt köra ett 4-årigt universitet. Vad skulle du säga var för- och nackdelarna med de två sätten? Om jag valde att börja på ett 4-årigt universitet, måste jag gå alla fyra år, eller kan jag hoppa av om jag inte trivs?

    När du pratar om hur mycket det kostar (mellan 20k och 55k dollar), menar du då per TERMIN eller ÅR (två/tre terminer)??

    Tack på förhand! // Agnes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul att kunna hjälpa till.

      Ja det stämmer att TOELF kostar 250 dollar. Mycket pengar, jag vet. Kostnaden för SAT beror på om du bara tar själva reasoning-testet (81 dollar, inkl. internationell avgift) eller om du tar subject tests också. Läs här: http://sat.collegeboard.org/register/intl-services-fees
      Den största fördelen med att gå på community college först är att det är betydligt billigare. För övrigt kan jag inte komma på några för- eller nackdelar. Det handlar helt enkelt om ifall du har råd att betala 4 år på ett universitet eller inte. Eventuellt kan det vara lättare att komma in på mer prestigefyllda universitet, t.ex. UCLA och Berkeley, om man gått på ett community college först. Community colleges brukar nämligen ha särskilda avtal med många universitet. Avtalen innebär att du planerar dina kurser på ditt community college så att du kan tillgodoräkna dessa när du gör en transfer. Det gäller att göra en plan så fort som möjligt för att säkra dina chanser att bli antagen till universitetet.

      Givetvis kan du hoppa av universitetet om du inte trivs. Dock kan du inte få pengarna tillbaka från skolan.

      Jag menar per läsår, alltså två/tre terminer. Men när du väl börjar på skolan så betalar du skolavgiften en termin i taget.

      Radera
  78. går det att ta en hel "bachelor-utbildning" på SBCC?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tyvärr. På SBCC kan du bara göra de första två åren av din bachelor-utbildning.

      Radera
    2. okej, har du tagit en hel utbildning?

      Radera
    3. Jag läste så långt jag kunde på SBCC och fortsatte sedan i Sverige. Skulle ha gjort klart den på UCLA egentligen, men det blev fört dyrt. Nu har jag istället räknat in kurserna från SBCC i en svensk kandidatexamen.

      Radera
  79. hej! Tack för mycket bra info:)
    du skrev att det kan ta några veckor och få sitt visum. Jag ska åka iväg och kommer inte kunna åka till ambassaden förens efter jul, Kommer jag hinna få visumet innan ja åker om ja ska börja på SBCC till våren? börjar 28 januari men man vill väl åka dit lite tidigare....ville kolla upp detta innan ja söker, om de ens är någon ide!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det borde gå bra, om du är noga med att fylla i ansökan rätt och bokar en tid för intervju så tidigt som möjligt. På hemsidan står det att man får sitt visum ca en vecka efter att man varit på intervjun, men att det kan ta längre tid under jul/nyår. Läs:
      http://sweden.usembassy.gov/consulate/book9.html

      Radera
  80. Hej! Jag har tänkt att plugga i USA nästa vår! Men jag har lite funderingar kring pengar. Tog du fullt CSN-lån när du pluggade i USA? och hur hade du råd att börja plugga i Sverige efter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag använde mig av CSN, ja. Hur mycket som går åt och hur mycket lån man behöver ta beror på vad skolan kostar och hur många kurser man läser per termin. SBCC är en relativt billig skola (skolan beräknar idag att det går åt ca 20 000 dollar/läsår för allt man behöver, inkl. boende, mat osv), så många svenskar som pluggar där klarar sig på bidrag + vanligt lån. Vissa tar även merkostnadslån. Så var det i alla fall när jag pluggade där. Jag läste ju bara en del av min utbildning i USA, så därför använde jag inte upp alla mina studiemedelsberättigade veckor. Om man läser på en dyrare skola och om man läser en full bachelor (4 år) så kan det bli knepigare att få ihop pengarna. Hoppas det löser sig för dig och att du trivs i USA!

      Radera
  81. Hej! Jag vill plugga ett år på SMC efter studenten men vet inte hur jag ska ha råd. Jag planerar att ta fullt CSN lån och även försöka spara ihop lite egna pengar för att klara mig i USA men problemet är vad jag ska göra när jag kommer hem till Sverige igen utan jobb och pengar och ett ganska så stort lån att börja betala av. Vet du hur andra svenskar brukar lösa det eller har du något förslag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Bra att du är realistisk och tänker framåt. Förr eller senare ska ju lånet betalas av. Tyvärr har jag ingen bra lösning. De som jag känner har antingen börjat jobba direkt när de kommit tillbaka eller (som jag) fortsatt sin utbildning i Sverige. Du har säkert redan läst det, men såhär skriver CSN om återbetalning: http://www.csn.se/blivande-studerande/betala-tillbaka

      Radera
  82. Hej!

    Jag är väldigt intresserad att börja på Glendale CC hösten 2013 och jag har nyligen börjat i Komvux för att plugga matte A engelska A och svenska A. Och ansökings datumet till Glendale CC är 15 april. Gymnasiet gick det inte bra för mig kom ut med JÄTTE dåliga betyg och jag försöker plugga upp många gymansie ämnen men det känns inte som jag kommer hinna bli klar med allt tills 15 april 2013, kan man ändå skicka sina betyg till skolan även om man har fått godkänn i kärnämnena? Hur stor är risken att bli nekad att komma in i Glendale CC?



    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag önskar jag hade ett bra svar på din fråga, men tyvärr är jag inte helt säker på reglerna. Ett CC antar i princip alla som söker, men samtidigt är det ju ett college och för att läsa på collegenivå måste man vara klar med high school, precis som studenter i Sverige måste ha grundläggande behörighet för att läsa på högskolenivå. Jag tror att du kan söka och hoppas på att komma in, men om jag var du skulle jag maila Glendale CC och fråga dem vad som gäller. Lycka till!

      Radera
  83. Hej Lina! Hittade din blogg via google och det jag läst har varit mycket hjälpsamt!

    Jag vill plugga medicin på Tacoma community college i Washington(2år)och när man blir klar får man en Associate degree. Efter att jag blir klar vill jag komma tillbaka till Sverige och fortsätta där , men jag undrar om Uni i sverige accepterar en Associate degree och de 2 åren jag har pluggat där eller om det går och göra en transfer och fortsätta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul att kunna vara till hjälp. Tyvärr accepterar svenska universitet inte Associate Degree, utan du måste söka till läkarprogrammet (om det är det du vill söka?) från början, med gymnasiebetyg/högskoleprov. När du väl kommer in på utbildningen kan du eventuellt tillgodoräkna dig en eller fler terminer, om dina amerikanska kurser motsvarar de svenska. Just vad gäller läkarprogrammet kan jag tänka mig att de är extra hårda med tillgodoräknande av kurser.

      Radera
  84. Hej Lina! Jättebra blogg.
    Jag går nu sista året på gymnasiet, idrottslinje.
    Jag skulle jättegärna vilja åka till Kalefornien nästa höst eller våren -14, och utbilda mig till något inom hälsa, tex personlig tränare eller sjukgymnast.
    Vet du något ?
    Har tittat mycket på San Diego, men tror tyvärr inte de finns något sånt där :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul med idrott och hälsorelaterade yrken. Jag är själv ett stort träningsfreak. ;) Jag är dock inte säker på vilken utbildning som krävs inom området, speciellt inte vad som krävs för att få arbeta som personlig tränare eller sjukgymnast i Sverige. Däremot vet jag att många college erbjuder kurser inom sjukgymnastik och hälsa. Klart du kan hitta något i San Diego! Jag har tyvärr inte så bra koll på San Diego-området, annat än UCSD och San Diego State Univeristy, som är de två stora universiteten. Mitt tips till dig är att gå in på collegeboard.org, där du kan göra en personlig sökning efter college i USA. När du väl hittar ett eller fler college som du är intresserad av kan du läsa på deras hemsidor vilka utbildningar som erbjuds. Områdena du letar efter finns antagligen under Physical Education.

      Vet inte om det hjälpte dig, men hoppas du hittar något! Säg till om du har fler frågor.

      Radera
  85. Hej Lina! Tack för en väldigt informativ sida, har hittat massa bra saker här!

    Jag går första året på gymnasiet och läser naturvetenskap och den senaste tiden har jag börjat fundera mer och mer på att försvinna utomlands efter studenten. Igår kom jag på att man faktiskt skulle kunna läsa på college/universitet i USA, då det är ett, enligt mig, fantastiskt land med trevliga människor.

    Har inte tittat på några skolor än utan jag surfar mest runt för att kolla hur vanligt det är att svenskar läser i USA och litegrann hur det går till för att ta sig dit, men det har jag fått svar på.
    Men jag har ett antal frågor och jag skulle vara evigt tacksam ifall du hjälpte mig! :)

    1. Hur är synen på commnity college i USA? Nu är jag helt okunnig men den synen jag har på dessa skolor är att dom har dåliga omdömen och att det bara är massa icke-ambitiösa folk som läser där, men det verkar som att jag faktiskt har fel, vilket känns ganska underlättande!

    2. Om man går ut gymnasiet med halvdana betyg bör man alltså kunna komma in på ett CC och ta sig in på någon UC skola (till exempel) på den vägen genom att läsa upp sina betyg på amerikanskt vis?

    3. Hur fungerar detta med CSN-lån/bidrag? Har inte kollat upp detta, du kanske har någon länk?

    4. Hur är livet på skolorna i USA?
    Man har ju hört så mycket om föreningar och fester, vilket lockar till viss del haha! Lever det verkligen upp till dom förväntningarna som ställs när man kommer dit?
    Kanske ska nämna att för mig räcker det med 1-2 fester/vecka och överlever absolut med färre än det också.
    Är ju trots allt där för att utbilda mig :)

    Det kanske blev lite för mycket text nu men är vilsen inom detta område och är så otroligt sugen på att fly Sverige efter gymnasiet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jakob!

      Kul att du funderar på att plugga på college i USA. Det är en hel del att tänka på, eller hur? Här kommer svar på dina frågor.

      1. Synen på community colleges varierar beroende på vilket college det är, men exempelvis SBCC och Santa Monica College har i alla fall väldigt bra rykte. Det är definitivt inte bara en massa icke-ambitiösa folk som läser där! Community college är helt enkelt ett ställe där man kan läsa de första åren av sin utbildning om man inte har råd att läsa hela sin utbildning på ett dyrt universitet eller om man inte kommer in på sitt förstahandsval när man söker direkt efter high school. Många av mina vänner läste på SBCC för att spara pengar, och gjorde sedan transfers till några av USA:s mest prestigefulla universitet, t.ex. UCLA, UC Berkeley. Det var inget dåligt med det. Själv har jag ofta varit mer nöjd med mina kurser från community college i USA än med mina universitetskurser i Sverige.

      2. Det stämmer. Jag kan inte garantera att du kommer in på det du vill, men genom CC får man i alla fall en extra chans. Att ha bra gymnasiebetyg är alltid en fördel, men antagningskommittén på universitetet du vill byta över till tittar även på dina betyg från CC, dina kursval, personal statement osv.

      3. Från CSN kan du få bidrag, lån och merkostnadslån (för skolavgift). Länk till USA-relaterad info från CSN: http://www.csn.se/utomlands/olika-lander/usa

      4. Livet på skolorna i USA är vad du gör det till. Om du vill satsa hårt på skolan och ta många kurser per termin, så går det. Vill du vara involverad i föreningar, så går det också. CC:s brukar inte ha fraternities och sororities, men det finns andra typer av föreningar, t.ex. honor societies, student government osv. Dessa anordnar aktiviteter både på och utanför campus. Fester är det också gott om. Santa Barbara, där jag bodde, är t.ex. känt i hela Kalifornien för sina collegefester. I studentområdet Isla Vista festas det i princip varje natt. Men som sagt, collegelivet är vad du gör det till, så vill du inte festa ihjäl dig så finns det gott om andra aktiviteter. Föreningen för internationella studenter på SBCC brukade t.ex. anordna fotbollsturneringar, middagar vid Thanksgiving och jul m.m.

      Hoppas det svarade på dina frågor. Säg till om du undrar något mer!

      Radera
  86. Hej!

    Jag ska nog med start hösten 2013 börja min utbildning i USA på SBCC istället för att börja på ett universitet direkt på grund av det höga kostnaderna.

    Det jag undrar över är boendet i SBCC området, är medveten om att det var ett tag sen du bodde där nu men du kanske ändå har hyfsad koll på det olika boendeområdena? Det jag mest undrar över är vart det bor mest amerikaner respektive mest svenskar?
    Vill helst inte umgås med massa svenskar varje dag utan föredrar att mest skaffa amerikanska vänner då jag trots allt bor i USA när jag är därborta.
    Är det i Isla Vista dem flest amerikaner bor medan de flesta svenskar håller till i lägenhetsområden nära skolan typ La Brezza och Buena Vista?

    Övriga boendetips uppskattas också! Typ vart det finns fina boenden till vettiga priser och så vidare.

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Om du inte vill umgås bara med svenskar så tror jag du ska se till att skaffa amerikanska vänner i skolan. Vart man bor spelar nog inte så jättestor roll, för det bor både amerikaner och svenskar lite överallt. Men Isla Vista är ett säkert kort för att lära känna människor, eftersom nästan bara studenter bor där. Dock är Isla Vista känt för att vara ett partyställe. Även om man inte bor där lär man åka ut dit på fester osv.

      Själv trivdes jag bäst när jag bodde på Mesa, runt Oceano Avenue. Det var bra läge, lagom fint område och ganska mycket studenter, men ändå relativt lugnt. Så vitt jag vet bodde inga svenskar just i närheten av där jag bodde. Men som sagt, jag tror inte att just boendet spelar så stor roll. Huvudsaken är att man bor nånstans där man trivs. Sen kan man umgås med svenskar/amerikaner ändå.

      Vad gäller priser så är det dyrt i princip överallt. Jag betalade ungefär samma hyra var jag än bodde, trots att standarden på lägenheterna skilde sig ganska mycket. Men jag skulle säga att Mesa är nice, lower Westside är nära skolan men ganska fattigt, downtown varierar, Isla Vista är långt från SBCC men annars fullt av studenter. Mitt bästa tips är att gå kolla runt i de olika områdena och känna efter. Och luras inte av bilder och beskrivningar i annonser.

      Hoppas du kommer trivas!

      Radera
  87. Hejhej Lina! Jag är en tjej som går i tvåan på gymnasiet, i Bryssel för tillfället. Vill, liksom alla som kommenterar, studera på collage efter gymnasiet. Är väldigt velig vad gäller min utbildning eftersom jag är jätte osäker på vad jag vill bli. Har två olika: Rymdforskning eller att jobba inom film, manusförfattare och/eller producent/regissör. Eftersom de är så olika vet jag inte alls vad jag ska göra. Funderar att antingen söka in till UCLA eller NY film academy i LA isf. Ville bara ha en liten reality check om hur stor chanserna är att något av dessa skall acceptera mig. Har medelmåttiga betyg med ett genomsnitt på B/C och kommer ha läst utökat naturvetenskapligt program då jag tar studenten.

    Undrar även om du vet något om NYFA i LA, står nästan ingenting på internet om detta. Vill ju ha en riktig "collage experience". Kan man uppleva detta om man går där. Är det ens möjligt att komma in? Är väldigt virrig med allting hoppas verkligen du förstår vad jag menar! Dessutom undrar jag när man bör söka in. Tar studenten i maj 2014. Väldigt tacksam för svar och lite klarhet i allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Härligt att gå på gymnasiet i Bryssel.

      Att känna sig osäker på vad man vill bli och vad man vill plugga är kan nog de flesta känna igen sig i. Det som är så bra med amerikanska college är att man inte från början måste veta vilket ämne man vill ha som major. Under de första terminerna får man chans att läsa många olika ämnen och prova på olika saker. Själv läste jag allt från acting och film studies till filosofi och astronomi. Ett tips är därför att söka till en skola med brett kursutbud. Då behöver du inte bestämma redan nu vad du ska läsa, utan kan börja brett och så småningom rikta in dig på det ämne du gillar bäst.

      Jag vet tyvärr inget om NYFA, annat än att jag själv var nyfiken på att söka dit för ungefär 6 år sedan. Det står på deras hemsida att antagningen sker löpande. UCLA har ansökningsperiod i oktober/november varje år. Om jag var du skulle jag söka till båda skolorna samtidigt (om du bestämmer dig för att söka till båda, vill säga). Alltså hösten 2013 om du vill börja plugga hösten 2014.

      Det är svårt att säga hur stora chanser du har att komma in. Det är inte bara betygen som räknas, utan även övriga erfarenheter, testresultat och uppsatserna man skriver i ansökan.

      Vad gäller "college experience" ... tja, det beror vad du menar med "college experience". Vill du ha fotbollsmatcher, collegefester och föreningar på campus så tror jag återigen att det är säkrast att söka till en lite större skola med brett utbud och där studenterna har olika intressen och kommer från olika bakgrund. Ett annat tips är att söka till community college först och sedan göra en så kallad transfer till ett annat college som är mer specifikt inriktad på det som du är intresserad av.

      Hoppas det gav lite klarhet i det hela!

      Lycka till!

      Radera
  88. Heej! Grym blog Lina! Verkligen viktig för mig:) Här kommer fler frågor som jag tror andra kan ta del av också

    Hur är sb? Är det bara en studentstad eller finns det andra människor, gospel, ärkesamerikaner, hip-hop hoods etc.? Åker man nånsin till LA för detta?

    Hur är människorna? Är det så mycket svenskar att man inte kan leva sitt american life och "ignorera" det faktum att man själv är svensk?

    Hur är det med boende? Det finns då inget campus-boende? Om man är där typ tre veckor innan, kan man få plats på isla-vista då? Vad har man för möjligheter att bo inneboende och vilket är bäst?

    TACK SÅ JÄTTEMYCKET! DET ÄR TILL STOR HJÄLP!

    /Hampan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Kul att du tycker om bloggen.

      SB är lite av en paradisbubbla, åtminstone till ytan. Bilderna man googlar fram ljuger sällan, så mycket kan jag säga. Centrum är rent och välskött och det finns en hel del rikemansområden med stora villor med pool och hela paketet. Det finns också väldigt mycket studenter. Santa Barbara har både UCSB, som är ett stort universitet och ligger lite utanför staden, och SBCC som ligger alldeles vid havet med gångavstånd till centrum. Det finns också flera mindre college i SB, så man kan definitivt säga att det är en studentstad. Såklart har även SB en del fattigare områden och hemlösa, men annars är SB en semesterort och en rikemansstad. Inte direkt så mycket hip-hop hoods. LA ligger ca 1,5 timme söderut, beroende på trafik, och eftersom motorvägen skär rakt igenom SB är det lätt att ta sig dit.

      Människor är generellt sett trevliga och utåtriktade i hela Kalifornien. Vissa tycker att SB är lite snobbigt och ytligt, andra hittar ett bra kompisgäng och trivs perfekt. Ja det är många svenskar som pluggar där, men det är ganska mycket upp till en själv vem man umgås med.

      Det finns inget campusboende och det kan vara svårt att hitta boende på egen hand, åtminstone om man vill bo relativt nära skolan och har lite krav på standarden på boendet. Standarden är ofta lägre än svenska lägenheter och man bor oftast två personer i samma rum, oavsett om man bor i hus, lägenhet eller inneboende. Jag skulle vilja säga att Isla Vista är ett av de områden där det annonseras efter flest lediga rum, eftersom det bor så många studenter där. Tre veckor innan bör definitivt räcka. Jag är inte säker på att det är tiden det hänger på, utan det handlar snarare om att ha lite tur och bra timing. Och om att inte ha alltför höga krav på hur man bor, åtminstone inte till en början. Som alltid är det lättare när man skaffat sig lite kontakter.

      Jag måste säga att jag känner mig lite som en resebroschyr när jag beskriver SB såhär i generella termer. Jag trivdes fantastiskt bra där på flera olika sätt och jag vet många andra som känner likadant, men det finns alltid en risk att man överdriver det positiva när man sitter såhär i efterhand och tänker tillbaka på det. Collegelivet är kanske inte för alla och det gäller att göra det mesta av det medan man är där. Fast att det är så många svenskar och internationella studenter som pluggar på SBCC tyder ju på att det är en bra plats att vara på!

      Hoppas att det svarade på dina frågor. Säg bara till om du undrar något mer.

      Radera
  89. Tack för grymt svar!!!:):)

    Vidare undrar jag lite om huruvida det finns stipendier att söka. Eller kan man jobba i usa, kanske bara går att jobba svart (gör helst inte). Hur funkar det med bostadsbidrag??

    Om man bara ska läsa enskilda kurser, måste man då examineras i matte och engelska innan? Måste man ständig prestera för att vara kvar i skolan om man läser enskilda kurser?

    Hur är livet utan campusboende och fraternities?

    Lina du är en klippa!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stipendier på undergraduatenivå är svårt, i alla fall om man hoppas på några betydande summor. Se t.ex. mitt blogginlägg:
      http://collegeliv.blogspot.se/2012/11/stipendiemyten-avslojad.html
      Jobba kan man få göra först under sin andra collegetermin, och då bara på campus och max 19,5 timmar i veckan. Många som jobbar på campus jobbar bara 2-4 timmar i veckan, men det beror på vilken typ av jobb man lyckas få. Bidrag och sånt får man inte.

      Ja, man måste ta assessment tests i både matte och engelska. Kolla på skolans hemsida, det brukar finnas exempeluppgifter där. Nej man måste inte direkt prestera, åtminstone inte på ett community college som SBCC, men jag tror man måste ha genomsnittsbetyg C eller högre p.g.a. visumet och för att få ut CSN. Är dock inte helt säker på reglerna där.

      Livet är nice! Jag upplevde i alla fall att det alltid fanns saker att göra i SB. För det första anordnade skolan mycket aktiviteter, särskilt föreningen för internationella studenter. Vi hade t.ex. volleyboll- och fotbollsturneringar, middagar vid thanksgiving och jul, och BBQs på stranden. Vidare är SB som sagt en studentstad, så det är lätt att lära känna människor att umgås med utanför campus. Man kan surfa, hänga på stranden, hike:a i bergen, åka på roadtrips och utflykter m.m. Det finns även en del klubbar och nice restauranger i stan. Jag tog väldigt många kurser och både jobbade och dansade på skolan och var involverad i föreningar där, så mitt liv kretsade väldigt mycket kring skolan större delen av tiden. Men vill man så finns det en massa annat att göra också.

      :) :)

      Radera
  90. Hej,

    Jag känner mig astaggad på att åka till USA och läsa på college under en termin. Har börjat sikta in mig på HT13 då min nuvarande lägenhet kommer rivas, så då passar perfekt att åka. Det jag är lite orolig för är följande, HT13, då har jag hunnit med att fylla 22. Är jag för gammal då? Kommer alla andra jag pluggar med vara födda typ 94 och kommer jag därför känna mig "utanför" som 22-årig svensk kille? Har varit i NYC på semester och älskade det, framförallt alla väldigt sociala människor och vill gärna tillbaka till staterna, men som sagt, hoppa på college som 22-åring. Hur kommer det kännas? Är absolut inte torr och tråkig, älskar att festa, men vore trist om alla är 3 år yngre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, jag får den där frågan då och då, men oftast från människor som är uppåt 30. I vilket fall är det svårt att svara på, för det där är individuellt hur man känner och vilken typ av människor man finner att umgås med. De flesta börjar på college när de är 18-19-20, men det tar ju några år att plugga klart. Jag brukar säga att medelåldern nog ligger nånstans mellan 18-22 år, men att det finns helt klart studenter som är betydligt äldre. Många av mina vänner, inklusive jag själv, fyllde 21 under sin vistelse i Santa Barbara. Flera stannade tills de var över 23. Alla kommer definitivt inte vara 3 år yngre än du.

      Radera
  91. Hej Lina!
    Vilken toppensida du har gjort...den är verkligen till hjälp. Jag undrar angående mat, om man studerar på SBCC, köper man typ matkuponger och äter på skolan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack så mycket!
      Var man väljer att äta är upp till en själv, precis som när man läser på universitet i Sverige. SBCC har några olika restauranger och kafeterior som är öppna från morgon till kväll under skoldagarna. Priserna är ok. Såvitt jag vet finns inga matkuponger, men man kan lägga in pengar på sitt campus card och få 10% rabatt eller så. Antingen äter man på campus på skoltid eller så tar man med sig egen mat eller äter ute. Det beror lite på hur långa skoldagar man har.

      Radera
  92. Hej,
    om man vill ha sina betyg översatta till amerikanska, ska man då be de på skolan att översätta varenda mvg, vg och g till pass, pass with distinction etc? eller ska det bara stå i tex ett annat papper hur man översätter? :)

    ska söka på egen hand, och behöver därför veta detta. Jag ska söka till hösten till SMC, men kommer att åka bort hela mars, tror du jag kommer hinna med att fixa visum och så vidare fram tills jag åker i slutet av juli eller i början av augusti?

    mvh Isabelle :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Skolan behöver inte översätta själva betygen, men däremot bör de inkludera en förklaring av betygen så att den amerikanska skolan vet vilket betyg som är värt mest, näst mest osv. Många gymnasieskolor brukar veta hur man ska göra detta.

      Jag tror du hinner ordna allt. Själv fick jag antagningsbeskedet från SBCC i mitten av juni, fixade visum osv under sommaren och åkte iväg i början av augusti. Det borde vara snabbt ordnat för dig också, förutsatt att du har koll på vad som ska göras.

      Lycka till och hoppas att du trivs på SMC! :)

      Radera
  93. Hej Lina! Håller med alla andra, verkligen en toppensida! Min plan är att efter jag fått ihop tillräckligt med pengar åka iväg och följa min dröm att plugga acting på SBCC. Hur mycket kan du tänka dig att det kan kosta, med allt från nöjen till skolavgift per år? Och vet du hur det är med visum? Hoppas att jag kan få stanna kvar i L.A några år för att nå min dröm som skådis. :) Är det någon fördel vad gäller visum att man pluggat där ett år redan? Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tack, vad roligt att höra! Och vad kul att du vill uppfylla din dröm om att plugga acting på SBCC! Jag tog själv några acting-kurser där och vet många andra som också tyckte om programmet.

      Vad gäller kostnader så hänvisar jag dig till SBCC:s estimated budget:
      http://international.sbcc.edu/apply/costofstudies/
      Du kan ladda hem en PDF där de anger vad man ska räkna med att det kostar per läsår. De anger minimumbeloppen för mat, boende, skolavgifter osv – allt man kan tänkas behöva. Var dock beredd på att det kan gå åt mer än så.

      Du ansöker om ett F-1 visum (studentvisum), som är giltigt i ett visst antal år så länge du är heltidsstudent vid ditt angivna college. Att stanna i USA efter att man pluggat kan vara svårt, men det är inte omöjligt. Efter att du har tagit ut en examen kan du få stanna ett år i USA om du får jobb inom ditt major. Detta kallas för Optional Practical Training (OPT). Annars gäller det att du blir anställd av någon som vill sponsra dig så att du får stanna. Jag har nog inga bättre tips än så, eftersom jag själv flyttade tillbaka till Sverige. Men du kan läsa mer om visum och att arbeta i USA på SBCC:s hemsida:
      http://international.sbcc.edu/visa/employment/
      Du kan även få information om visum på amerikanska ambassadens hemsida: http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1268.html

      Hoppas det svarade på dina frågor. Lycka till!

      Radera
  94. Hej, en snabb fråga! Om jag ska söka fotbollsstipendium, ska jag åka dit först då och provträna med skollaget. Om jag blir antagen får jag då stipendium?

    Eller hur var det du sökte stipendier "under" collegetiden??

    Tack så hjärtligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Är det SBCC vi snackar om nu? Eller college i allmänhet? Just SBCC tror jag inte är så generösa med stipendier, varken fotbolls- eller övriga. Exakt hur det går till just med eventuella fotbollsstipendier har jag tyvärr ingen koll på, utan är man intresserad av det är det nog bäst att kontakta en tränare eller liknande på skolan.

      När jag sökte stipendier så letade jag igenom hela SBCC:s stipendiekatalog (fanns dels på papper, dels online – men jag var tvungen att fråga runt på skolan innan jag hittade den, för det var inget som liksom annonserades ut) och sökte dem som fanns att söka för internationella studenter. Det var inte många, kanske fem stycken. Och det var mestadels bokstipendier och stipendier som baserades på akademiska meriter (=bra betyg). Maxbeloppet var några hundra dollar per stipendium. Jag hade turen att bli tilldelad två. Många studenter får inga.

      Det var de glada nyheterna ... Kör hårt! :)

      Radera
  95. Hej!

    Tack för en väldigt hjälpsam blogg! ;)

    Jag har något av ett dilemma just nu i mitt liv, som bland annat handlar om collegestudier, hoppas du kan hjälpa mig!

    Jag har nu snart gått ett år på ett kandidatprogram på Göteborgs Universitet, men jag känner att jag valt fel. Så nu vet jag inte alls vad jag ska göra i höst. Först tänkte jag bara testa något annat program i Gbg för att det är enkelt (bor i Alingsås så jag kan pendla och bo hemma billigt), men sedan min kompis började snacka om att hon skulle ansöka till SMC så kändes det så himla mycket roligare..! Så nu de senaste dagarna har jag bara googlat sönder på SMC och SBCC. Ett annat alternativ skulle vara att börja läsa i Lund eller Uppsala. Men jag vet inte säkert än vad jag faktiskt vill läsa...

    Men i alla fall, det jag mest tänker på är om det är värt alla pengarna det kostar att gå på college..? En stor fördel mot Sverige är ju att man lär sig engelska bra också..

    Jag känner mig verkligen helt lost och låst XD Jag tror att det skulle vara bra att kanske lämna Sverige och göra något helt annat, då kanske jag sen vet vad jag vill göra med mitt liv... Detta blir väldigt konstigt kanske men du kanske har något litet råd iaf? ;) Kan tilläggas att jag aldrig varit i USA men det är en dröm att komma dit.

    Kram Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Stora funderingar som jag antagligen inte kan lösa åt dig. Men jag ska svara på dina frågor så gott jag kan och hoppas att jag kan hjälpa dig en liten bit på vägen.

      Själv tycker jag att det var värt pengarna. Jag fick så många saker under min collegetid som jag aldrig skulle ha fått annars. Jag hittade min studiemotivation, jag fick uppleva en helt annan livsstil än den jag hade i Sverige, jag fann vad jag var intresserad av att plugga och jag lärde mig massor – både akademiskt och om mig själv. Jag tycker att skolan i USA i många avseenden var bättre än den utbildning jag fått vid svenskt universitet. Å andra sidan är det lätt att säga såhär i efterhand att det var värt pengarna. Det är en stor investering och jag tror det är sunt att vara medveten om det redan från början. Men mitt college, liksom SMC, är ändå relativt billiga college, så det går att klara sig på CSN/besparingar.

      Känslan av att inte veta vad man vill göra eller plugga kan nog många känna igen sig i, även jag själv. En av de stora fördelarna med college i USA är att man får chans att prova på många olika saker. Man behöver inte fokusera främst på ett enda ämne, som i Sverige. Om man vill plugga men inte är säker på vad, är college ett bra alternativ. Jag brukar säga att college är vad man gör det till. Vill man plugga hårt så kan man göra det, men vill man åka mest för själva upplevelsen så går det också.

      Ett annat alternativ, om du vill se något nytt, är att söka utbytesstudier via ditt svenska universitet. Då slipper du tänka på terminskostnader. Nackdelen är att du måste studera vid det svenska universitetet. Om du inte trivs på ditt program och inte vet vad du annars vill läsa, så är utbytesstudier kanske ingen lösning på ditt nuvarande dilemma.

      Jag skulle kunna diskutera detta i evigheter, men detta var ungefär vad som ryms här för tillfället. Hoppas du kommer fram till något!

      Radera
  96. Hej Lina!
    Jag funderar just nu på andra skolor än SBCC eftersom det är så svensk-infekterat! haha! Om jag nu ska välja något annat community college, vad är det då som man ska tänka på? Har du någon att rekommendera?

    Jag funderar på att vara där i ett halvår. Fungerar det eller måste man åka på helårsbasis? Vad tycker du om halvår i förhållande till helår?

    Tack för en oerhört viktig blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Hm, svårt att rekommendera college när jag bara har personlig erfarenhet av ett. De jag hört mest om, förutom SBCC, är nog SMC (dock lika svensk-infekterat som SBCC), Foothill College, Moorpark, Santa Ana ... tja, det finns massor! Kanske kan du få lite inspiration genom att göra en sökning på collegeboard.org

      Halvår funkar utmärkt. Man kan plugga hur många terminer man vill. Det spelar ingen större roll, utan det är mest upp till en själv hur länge man vill stanna. Man behöver egentligen inte bestämma sig i förväg, utan man kan ta en termin i taget. Trivs man bra så kan man stanna längre, känner man att man fått ut det man vill ha ut av vistelsen så kan man åka tillbaka till Sverige. Det finns inga särskilda för- eller nackdelar med något av det, utan det är helt upp till en själv och vad man vill ha ut av collegetiden.

      Hoppas det svarade på dina frågor.

      Radera
  97. Hej jag försökte kommentera innan men mitt inlägg verkade inte komma upp.. Men det är som såhär att jag tycker din blogg är först och främst bäst ! Jag har faktiskt bestämt mig för att börja studera på santa monica college nu till augusti men jag är väldigt förvirrad.. Behöver verkligen hjälp för att jag tänkt fixa det på egen hand för att det blir alldeles för dyrt annars. Jag behöver din hjälp med att veta hur jag får tag på alla papper jag behöver skriva på? Och även ifall det är så att jag ska fota mina betyg sen lägga in dom i datorn samma sak med passet? Och När Det gäller csn ska jag först söka till skolan sen csn eller tvärtom.. behöver typ hjälp från början till slut Jag vet att jag begär en hel del men behöver verkligen din hjälp.. Tusen tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ja jag såg att det var en kommentar som fallit bort. Bra att det fungerar nu.

      Jag hittade en lista över vad som behövs på SMC:s hemsida och går igenom den från början till slut:

      Financial Statement – skicka efter blanketten som heter "Ansökan om intyg om studiefinansiering för studier utomlands" från CSN. Du hittar den här:

      http://www.csn.se/2.140/2.284


      Observera att blanketten bara är ett intyg på att du kan få studiestöd. Om du sedan kommer in på SMC och vill ta bidrag och lån från CSN så fyller du i en separat ansökan för det efter att du fått antagningsbeskedet.

      Copy of Passport information and expiration page – har du ett pass så är det bara att scanna in det i datorn

      Transcript – fråga rektorn eller någon annan på din skola så brukar de veta hur man översätter betygen.

      Proof of English Proficiency – om du har läst engelska A, B eller C och har minst godkänt så behöver du inte göra något här (står i PDF-filen man kan ladda ner)

      Essay – Bara till att skriva!

      Det sista, Transfer-in-form, behöver du inte eftersom du söker från Sverige.

      Blanketten från CSN, passet och gymnasiebetygen scannar du in i datorn. Om du inte har någon scanner hemma kanske det går att få hjälp med det på din skola (om du pluggar just nu) eller på bibliotek. Antagligen är det bäst att scanna in dem som separata PDF-filer, som du sedan laddar upp när du fyller i online-formuläret.

      Svarade det på dina frågor?

      :)

      Radera
  98. Absolut jag tackar så mycket du är en pärla! En liten fråga till jag är väl endå i god tid för att söka till augusti terminen? För jag måste vänta till den 25 februari så jag får pengar till att betala ansöknings avgiften

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst. Det står att deadline är 15 juni så du har god tid på dig. Med det menar jag inte att du ska vänta ända till sommaren, men om du skickar din ansökan nu under våren så fort du är redo så har du tid att ordna visum och annat efter att du fått ditt antagningsbesked.

      Radera
  99. Hej tänkte fråga dig när det gäller att fylla på studiefinansierings intyg så står det startdatum för utbildning och slutdatum ska man då skriva hela utbildning alltså 2 år eller bara första terminen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skriv start- och slutdatum för hela utbildningen, alltså två år om det din plan. I den riktiga ansökan om studiemedel, som du fyller i efter att du fått antagningsbesked från skolan, fyller du i mer exakt hur lång varje termin är.

      Radera
  100. Hej tack så mycket för svaren.. Tänkte kolla vet du vad det kostar att studera i santa monica musik program?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt SMC kostar det runt 26 000 dollar per läsår, oavsett vad man pluggar. Läs mer här:
      http://www.smc.edu/EnrollmentDevelopment/IEC/Pages/Tuition_Fees.aspx

      Radera
  101. Hej igen vill bara säga att din blogg är det bästa som finns! Du är som en öppen bok underbart! Jag kommer här med en fråga angående mobil abonomang i los angeles.. Hur tycker du man ska göra vad är det bästa lösningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!

      Det beror verkligen på hur mycket man använder sin telefon. Jag hade AT&T pay as you go, alltså refill/kontantkort, vilket många av mina vänner skaffade åtminstone till en början. En del tycker att det blir dyrt i längden och skaffar abonnemang. Det finns flera operatörer att välja mellan så man får kolla runt lite vilket som blir bäst. Jag vet inte exakt vad som är populärast i LA just nu. Se bara till att din svenska telefon är olåst, om du tänker använda den därborta.

      Radera
  102. Heej!
    Jag hittade din blogg nu när jag kollade runt lite om college. Har skummat igen om den lite snabbt och är verkligen glad att jag hittade din blogg! Jag går sista året på gymnasiet och funderar starkt på att åka till USA och gå på college. Men tror jag kommer vänta ett litet tag och jobba lite innan jag åker.
    Hur som helst så har jag fastnat mest för Santa Monica College och Santa Barbara College. Har kollat lite via Avista, Explorius och IBS också men vet inte än om jag ska åka själv eller inte. Men jag kan inte riktigt bestämma mig för vilket college jag gillar mest.. Så min fråga till dig är ifall du skulle kunna vara snäll och berätta lite om både Santa Monica och Santa Barbara college och jämför lite? Skulle vara jätte snällt!

    Vänligen, Matilda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Roligt att du funderar på college i USA. Att plugga i USA var bland det bästa – om inte DET bästa - jag någonsin gjort hittills i mitt liv. Men det är olika för alla.

      Jag har bara pluggat på SBCC, så jag är rädd att jag inte kan göra en rättvis jämförelse. Fast ärligt talat har jag nog bara hört bra saker om båda. Som skolor är de egentligen ganska lika. Utbildningen du får är i princip densamma och båda har bra rykte hos andra universitet, t.ex. UCLA, som tar in många studenter både från SBCC och SMC. Största utbildningsmässiga skillnaden är kanske att SBCC har tvåterminssystem (= hösttermin + vårtermin), medan SMC har treterminssystem (= fall quarter, winter qarter och spring quarter). Förutom det är den största skillnaden att de ligger i olika städer. Personligen valde jag SBCC för att jag gillade Santa Barbara bättre. Det är trevlig stämning på skolan och kanske lite mer sammanhållning än det blir på en skola som ligger i det enorma LA och där studenterna bor mycket mer utspritt. Men det finns fördelar med att bo i LA också, särskilt om man gillar storstäder. Jag tror det är det som avgör valet för de flesta – om man vill bo i en stor stad eller i en lite mindre stad.

      Gav det en bättre bild? Om du inte gjort det redan så kan du söka lite i kommentarfältet ovan också. Du är nämligen inte den enda som gör det svåra valet mellan SMC och SBCC ;) Hoppas du kommer fram till nåt bra och hör av dig igen om du har fler frågor. Lycka till med plugget så länge!

      Radera
    2. Tack så jätte mycket! Ska kolla runt lite mer har ju ett tag kvar innan jag ska ha bestämt mig :)

      Radera
  103. Hej! Jag har suttit i någon timme nu och läst frågor o svar, och jag tycker du är underbar! Att du tar så mycket av din tid med att hjälpa andra är väldigt ovanligt!

    Jag funderar på att precis som du studera på SBCC de första två åren. Men jag vill gärna studera vidare på te.x. UCLA så jag får ett bachelor degree. Om man nu tänker rent utbildingsmässigt, är det inte helt onödigt att komma hem med ett Assiciate degree? har man nån som helst nytta av det i Sverige?

    Sedan har jag sett dig skriva ett antal gånger att du har många vänner som plugga vidare på ett College efter sina 2 år på SBCC. Hur gjorde de för att ha råd? Räcker det inte med lån från CSN och ett jobb vid sidan om?

    Tacksam för svar! Jag hoppas att mina frågor är relativt relevanta till din situation/dina studier. Har läst en del frågor som du verkligen inte kan ha nåt som helst svar på haha!

    //Luciano

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tja, det är i princip ingen i Sverige som vet vad en Associate Degree är. För de flesta yrken behöver man en kandidatexamen eller mer, så på så vis kan du ha rätt i att det är lite onödigt. Men om man ändå vill plugga i USA så kan det vara skönt att ha någon form av examen när man kommer tillbaka. Personligen tycker jag i alla fall att det känns bättre att kunna säga att jag har en konkret examen och inte bara har läst en massa strökurser hit och dit. Men någon direkt användning av den har jag väl inte haft, annat än att jag har kunnat tillgodoräkna mig mina amerikanska poäng i mina svenska examina. Hur användbar en Associate Degree är i Sverige beror såklart även på vad man har som major.

      När jag skriver att jag har många vänner som pluggat vidare efter SBCC menar jag oftast amerikanska vänner. (Om jag inte skrivit något annat, jag har faktiskt inte letat igenom kommentarfältet så jag vet inte om det är någon särskild kommentar du syftar på.) För dem är det ju inte lika dyrt som för internationella. Men jag känner också svenskar som fortsatt plugga i USA, fast de flesta av dem har valt billigare college – inte prestigefyllda universitet som UCLA. Jag hoppas att jag inte har skrivit något annat. Visst går det att fortsätta plugga i USA, men om man inte vet med sig att man har ungefär en halv miljon kronor att lägga ut om året (för det är ungefär vad det kostar att plugga på UCLA) så ska man vara beredd på att man får nöja sig med ett billigare college. Inte för att det nödvändigtvis är ett sämre alternativ. De av mina svenska vänner som gjort så finansierar studierna främst med hjälp av CSN, besparingar och sommarjobb i Sverige. Vissa har fått lite stipendier också, men det är inget man ska räkna med från början. Vad jag vet är det så de gör i alla fall. Som internationell student får man ju inte arbeta vid sidan av studierna i USA.

      Hoppas att det svarade på dina frågor!

      Radera
  104. Hej det är nämligen såhär att min flickvän har bestämt sig för att studera på santa monica college och där vill dom att man ska översätta sina betyg vilket kan bli lite problem eftersom gymnasiet hon gick på finns inte längre så det ända hon har är betygen på svenska men hon har även högskolbetyg och examen inom socionom på engelska min fråga är : är gymnasiebetygen ett måste eller kan man skicka högskolbetygen med den svenska gymnasiebetygen eller måste man på nåt sätt översätta gymnasiebetygen och i såfall har du nåt förslag på var och hur man gör det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Står det att man ska skicka med översatta gymnasiebetyg så ska man skicka med översatta gymnasiebetyg. Det finns firmor som kan göra det (brukar kosta några hundralappar) eller så kan man göra det själv om man får översättningen verifierad av skolan. Det senare alternativet är kanske inte aktuellt om skolan inte finns kvar. Läs mer på skolverkets hemsida:

      http://www.skolverket.se/kursplaner-och-betyg/betyg/oversattning-av-betyg/oversattning-av-gymnasiebetyg-1.10793

      Radera
  105. Vad är dom olika kurserna på dom olika skolorna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns massor att välja mellan!

      Radera
  106. Hej!

    Jag frågade dig om råd här i slutet på januari om jag skulle bestämma mig för att åka eller inte, och nu har jag skickat in ansökan till SMC :D Nu undrar jag bara om du har några tips på saker man kan förbereda när man väntar på antagningsbeskedet? Finns det något man redan kan tänka över/ordna/fixa? :) tack!

    /Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Spännande! Nja, du kan alltid kolla upp olika boendealternativ och läsa om collegelivet i allmänhet, men annars finns det inget särskilt som du måste göra just nu. Du har så pass god tid på dig i alla fall och du kommer antagligen att få en del info kring boende m.m. i ditt antagningsbesked. Om jag var du skulle jag mest luta mig tillbaka och vänta på att kuvertet dimper ner i brevlådan :)

      Radera
    2. Hej!

      Fick mitt ansöknings paket ifrån Moorpark college förra veckan. Har bokat TOEFL och översatt betyg, men i ansöknings papperna står det att jag behöver A personal letter of reference. Vet du vad detta är för något? Behövde du ha detta när du ansökte? I så fall hur gjorde du med det?

      Tackar för en fantastisk blogg :)

      / Fredrik

      Radera
    3. Hej!

      Jag behövde inte ha det i min ansökan till SBCC, men flera andra college jag sökt till har krävt det. Jag läste på Moorparks hemsida och där står det: "A personal letter of reference from a school instructor, administrator, employer or other." Du ska helt enkelt be någon, gärna en lärare, att skriva ett brev till skolan där de berättar om hur du är som person/elev eller hur de känner dig. Fråga snällt och hoppas att någon är villig att göra detta åt dig. Om man googlar lite kan man hitta tips och mallar på hur referensbrev kan se ut.

      Hoppas du löser det och lycka till med din ansökan!

      Radera
  107. Hej! Grym blogg! Jag funderar starkt på att flytta till USA och läsa, har bland annat kikat på International Business eller Economics. Jag är även väldigt intresserad av tandläkarutbildningen, men har läst lite kring det och om jag förstår det rätt så är det väldigt svårt att komma in på det.

    Det jag nu undrar är: Måste svenska studenter läsa en bachelor degree på 4 år? Jag vet tex att norska studenter som kommer direkt från gymnasiet kan hoppa över freshmans year och börja direkt på 2 året och därmed blir utbildningen på 3 år och det slutar billigare för en själv!!

    Jag har haft lite kontakt med några som har koll på det där , men vill även kolla med någon svensk som har sökt till något college eller uni i USA. Kan man inte tillgodoräkna sig något från gymnasiet för att korta ned utbildningen?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Spännande! Jag känner ingen som kunnat tillgodoräkna sig kurser på det viset, men jag vet att studenter som läst IB på gymnasiet kan korta ner sin utbildning om de har fått tillräckligt bra betyg. Jag tror att det beror lite på vilket college man läser vid. Jag kunde inte korta ner min utbildning, men jag gick ju på community college. Hade jag börjat direkt på t.ex. UCLA så tror jag att jag hade kunnat hoppa över första året, eller åtminstone vissa kurser. Så hör med skolan. Lycka till!

      Radera